I jedlé houby mohou způsobit otravu. Chyby vznikají už při samotném sběru

Houbařská sezóna je v plném proudu. Bohatá úroda bohužel neznamená jen chutná jídla a houbové konzervy, ale také každoroční četné otravy. Ty nevznikají jen záměnou jedlé houby za jedovatou, ale i nesprávnou manipulací s nasbíranými jedlými houbami. Ne všechny druhy jsou vhodné k sušení, mražení nebo nakládání.

Vše začíná při sběru

Základem je správný sběr hub. Neměly by se sbírat do plastových sáčků nebo nádob, jinak budou podléhat rychlému procesu kažení. Houby by měly být zpracované ještě ten den, kdy byly nasbírané. Ty, které jsou kontaminované plísní nebo hnilobou, vyhazujeme, stejně jako přezrálé houby, které uvolňují cholin. Ten se může změnit v toxickou látku.

Doporučený článek:  Spálená pánev nemusí letět do koše. Díky správnému postupu bude znovu jako nová

Zmrazení hub je dobrý způsob konzervace, který je vhodný především pro hřiby, kozáky a klouzky. Lišky, ryzce a bedly by před zmrazením měly být blanšírované, tedy povařené 5 až 10 minut ve vroucí vodě, scezené a osušené. Bez této procedury zhořknou. Houby určené k mražení by měly být čisté a suché. Zamrazujeme je v plastových nádobách po jednotlivých porcích, rozmrazené houby se nesmí znovu ukládat do mrazáku.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak sušit a nakládat?

Pokud se rozhodnete houby nasušit, dbejte na správný postup, jinak hrozí vznik plísní. Houby sušte ve speciální sušičce, v troubě nebo nad kamny. Sušení na slunci, radiátoru nebo nad plynovým sporákem se nedoporučuje. Před sušením je nakrájejte na středně velké kousky a rozložte je tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Tak může vzduch lépe cirkulovat. Během sušení houby občas otočte. Nasušené houby uskladněte ve vzduchotěsných sklenicích.

Doporučený článek:  Teplé zářijové dny jsou jako stvořené pro grilování

Marinování hub v octě je další oblíbený způsob konzervace. K nakládání jsou vhodné prakticky všechny druhy jedlých hub, před uložením do sklenic je ale nutné je předem důkladně očistit a povařit. Ačkoliv nakládané houby patří k oblíbeným pochoutkám, odborníci varují, že zatěžují žaludek a nejsou vhodné pro osoby trpící poruchami trávicího systému.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/5-mistakes-to-avoid-when-buying-storing-and-cooking-mushrooms-230037
.

Doporučené články