Nejdražší káva na světě vyniká jedinečným způsobem výroby i chutí

Káva se vyrábí z pražených a rozemletých semen kávovníku. Má typickou černou barvu, hořkou chuť a vůni. Obsahuje alkaloid kofein, jenž má povzbuzující účinky. To je ostatně jeden z důvodů pití kávy. Mezi nejběžněji pěstované kávovníky patří druhy arabika a robusta. Víte však, která káva patří mezi nejdražší?

Cibetková káva

Možná jste už někdy slyšeli o cibetkové kávě, které se také říká Kopi Luwak. Když se podíváte na její cenu, nejspíš vás velmi překvapí její výše. Jedná se totiž o nejdražší druh kávy na světě. Je to dáno jejím specifickým způsobem výroby. Pro někoho to může být i důvodem, proč tuto kávu nebude raději pít. V čem tkví podstata výroby?

Doporučený článek:  Řepkový olej stojí ve stínu oblíbenějších druhů, přitom nabízí stokrát víc

Cibetková káva obsahuje částečně strávená kávová zrna, která prošla trávicím traktem cibetky palmové. Tento malý savec žije především v Asii – v Malajsii, na Filipínách a v Indonésii – a rád si pochutnává na kávových zrnech, která jako masožravec považuje za zpříjemnění svého jídelníčku. Zrnka kávy projdou trávicím cyklem cibetky bez porušení, přičemž dojde k jejich fermentaci. Sběrači cibetkového trusu pak zrna propláchnou, upraží a připraví k prodeji.

Zdroj obrázku: Freepik

Kolik stojí cibetková káva

Kopi Luwak, cibetková káva, vyniká výraznou a intenzivní chutí a vůní, pro které je ceněna. Gurmáni neváhají zaplatit za 50 g kávy až 900 korun. Není možné se této ceně divit, protože káva se vyrábí ve velmi malém množství, přičemž proces výroby je poměrně zdlouhavý.

Doporučený článek:  Řepkový olej je ideální pro smažení, tělu dodá důležité tuky a vitamíny

Káva ze Svaté Heleny

Podobně drahá je káva pěstovaná na ostrově Svatá Helena, a to v omezeném množství. I kvůli tomu je její cena hodně vysoká. Za 50 g zaplatíte asi 1 100 korun. Tato káva je ideální pro přípravu espressa. Káva je spojená s osobou Napoleona Bonaparte, který na Svaté Heleně žil ve vyhnanství. Po jeho smrti se káva stala velmi populární v Paříži, odkud se rozšířila dále do světa.

Zdroj: https://www.wionews.com/photos/international-coffee-day-2022-7-most-expensive-coffees-in-the-world-521586
.

Doporučené články