Lepší než antidepresiva. Nakládané okurky prokazatelně zlepšují náladu, a to není vše

Nakládané okurky jsou velmi oblíbenou pochoutkou, kterou si rádi dáváme na chlebíčky nebo jako zdravou přílohu k masu. Zajisté ale netušíte, jaký vliv má tato fermentovaná zelenina na vaše duševní zdraví. Vědci z College of William & Mary zjistili, že mohou zlepšit náladu a snížit sociální úzkost. Z jakého důvodu mají takové vlastnosti?

Proč byste měli jíst nakládané okurky?

Nakládané okurky jsou populární českou pochoutkou. Po celá staletí si je lidé připravují ve svých domovech, ale dnes si je můžeme také koupit v každých potravinách. Staly se součástí nejen tradičních pokrmů, ale také burgerů, salátů, pomazánek a mnoha dalších jídel. Fermentování je velmi oblíbenou formou konzervace potravin a lidé často experimentují s nakládáním nejen okurek, ale také rajčat, paprik, ředkviček nebo zeleniny na kimči.

Doporučený článek:  Odvrácená stránka chipsů: bramborové lupínky kazí náladu a zhoršují paměť. Ovocná varianta tělo potěší víc

Dobrou zprávou je, že se nejedná jen o zajímavé kulinářské pokusy. Nakládaná zelenina je velmi zdravá. Podporuje činnost imunitního systému a látkovou výměnu v těle. Navíc má podle některých odborníků také protirakovinné vlastnosti. Nakládané okurky obsahují vitamíny A, B, C, E a K, takže byste je rozhodně neměli vyřazovat ze své stravy.

Zdroj obrázku: Freepik

Nakládané okurky vám zlepší náladu

Příjem vitamínů a minerálů je samozřejmě důležitý, ale není to jedinou výhodou této nakládané zeleniny. Podle vědců z College of William & Mary ve Williamsburgu se mohou nakládané okurky podílet také na regulaci nálady a překonávat sociální úzkost. Experiment provedli se 710 studenty, kteří konzumovali okurky a dělali si poznámky o své náladě.

Doporučený článek:  Káva příjemně povzbudí, největší benefit však přináší pro játra. Pročistí je a předejde rakovině

Studenti, kteří jedli více nakládané zeleniny, měli viditelně lepší náladu. Jak je to možné? Podle vědců jde o probiotika, která se nachází ve fermentovaných potravinách (okurkách, jogurtu, kefírech). Tato probiotika zlepšují fungování střevní flóry, což ovlivňuje produkci serotoninu, který nakonec zlepší náladu. Jedná se totiž o tzv. hormon štěstí. Konzumace fermentovaných potravin vás díky tomu může udělat doopravdy šťastné.

Zdroj: https://www.lifehack.org/454731/when-you-eat-pickles-often-something-surprising-will-happen-to-your-brain
.

Doporučené články