Šálek kvalitní kávy vyžaduje svůj čas. Snadno vytvoří příjemný moment během dne

Pro každého milovníka kávy je určitě nejoblíbenější částí dne čas, kdy si sedne ke svému šálku. Někdy ovšem chuť kávy dokáže ovlivnit nekonečně velké množství faktorů. Ať už se jedná o druh kávy, způsob přípravy, nebo dokonce prostředí, kde kávu pijeme. To vše dokáže ovlivnit chuť tohoto nápoje.

Kvalita kávy

Pro někoho to může být banalita, ale většina káv, které jsou běžně dostupné v supermarketech, mají velmi nízkou kvalitu. Ne každý je ochoten investovat tisíce korun do nákupu kávovaru a dobré kávy. Ve skutečnosti by se vám investice po čase určitě vyplatila a pití kvalitní kávy by se také pozitivně projevilo na vašem zdraví.

Doporučený článek:  Správný postup při nakládání předejde plesnivění okurek

Dnes je moderní si jen ráno rychle zalít kávu do termohrnku, popadnout mobil, klíče, tašku a běžet na autobus do práce. V takových případech, kdy jste k pití kávy odkázáni někde na zastávce, v MHD či ve vlaku, to rozhodně nelze považovat za příjemnou chvilku pro vychutnání si kávy. Pokud je to jen trochu možné, najděte si na vypití ranního šálku kávy alespoň 5 minut času. A samozřejmě i během dne si dopřejte chvilku na kávu jako možnost krátkého relaxu.

Doporučený článek:  Využijte mrazák naplno. Zamrazit jdou i potraviny, do kterých byste to neřekli
Zdroj obrázku: Freepik

Správná příprava

I kvalitní kávu můžeme pokazit, pokud ji připravíme špatně. Ať už používáme pákový kávovar, automatický přístroj, moka nebo populární french press, na přípravě kávy si musíme dát opravdu záležet. Mezi obecná pravidla přípravy kávy patří dobrá, nepříliš tvrdá voda, správné mletí, přesná gramáž kávy, správná dávka vody, respektive délka extrakce, a samozřejmě čistota.

Konzumentům, kteří touží po kvalitní, čisté kávě, se doporučuje řídit se jednoduchým vzorcem kvality. Je to jako u vína nebo při rumu – jsou místa, kde víte, že se plodinám na jejich výrobu daří nejvíce. Ve světě kávy jsou to především africké země, Etiopie má skvělou půdu pro arabiku, Uganda pro robustu, velmi populární je Rwanda a Keňa. Kávy jsou velmi jemné, výrazně aromatické, velmi příjemné chuti.

Zdroj: https://www.caffeluxxe.com/blogs/news/11-tips-for-brewing-better-coffee-at-home
.

Doporučené články