Vitamínová bomba: zelí je zdravé, tomu červenému se však máloco vyrovná

Červené zelí je v mnoha kuchyních ceněno zejména pro své kulinářské vlastnosti a je také vitamínovou bombou. Obsahuje mnoho prospěšných živin a vitamínů pro zdraví kostí a také blokuje rozvoj rakovinných buněk. Proto se vyplatí zařadit ho do denního menu.

Výživové hodnoty

Zelí – bílé i červené – je považováno za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Je vynikající při hubnutí, protože obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií, ale je obzvláště bohaté na živiny prospěšné pro zdraví kostí, včetně vitamínů C a K, jakož i určitého množství vápníku, manganu a zinku. Přestože bílé a červené zelí jsou pro naše zdraví velmi prospěšná, v druhém jmenovaném najdeme mnohem více antioxidantů.

Doporučený článek:  Každý druh vývaru prospěje tělu v jiném ohledu

Ty jsou mimo jiné zodpovědné za blokování vývoje rakovinných buněk, chrání nás před škodlivými účinky volných radikálů a zpomalují proces stárnutí tkání. Antokyany, přírodní barviva obsažená mimo jiné v červeném zelí, bobulovinách, aronii nebo červené řepě, mají silné antioxidační účinky a kromě toho jsou listy červeného zelí také zdrojem vitamínu A, který posiluje pevnost pokožky a stav kostí, zubů a zraku.

Zdroj obrázku: Freepik

Pomocník nervového systému

Vysoký obsah vitamínu B6 v červeném zelí má zase příznivý vliv na nervový systém a činnost srdce. Pyridoxin zahrnutý v tomto vitamínu reguluje krevní tlak. Na druhou stranu díky vysokému obsahu železa je červené zelí ideální položkou jídelníčku pro ty, kteří bojují s chudokrevností.

Doporučený článek:  Červené rýži se ostatní druhy nevyrovnají. Je mnohem zdravější a chuťově bezkonkurenční

Červené zelí je také bohaté na vitamin C, který podporuje správnou funkci kardiovaskulárního systému, hraje důležitou roli v procesu posilování imunity, urychluje hojení ran a plní důležitou funkci při tvorbě kolagenu, díky němuž naše pleť vypadá mladistvě a kosti jsou silné, protože síť kolagenových vláken podporuje jejich strukturu.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-red-cabbage
.

Doporučené články