Ocet je univerzální čistič do celé domácnosti. Některé povrchy ovšem dokáže nenávratně poškodit

Ocet je univerzálním prostředkem v domácnosti a mnoho lidí si myslí, že ho mohou použít na čištění každého povrchu. Není to ale pravda. V některých případech můžete povrch poškodit. Podívejme se, jaká místa byste nikdy neměli umývat octem, abyste se nedočkali hořkého zklamání.

Na jaká místa nikdy nepoužívat ocet?

Smartphony a televizory jsou velmi citlivé a potřebujete na ně speciální prostředky. Jakmile použijete cokoli jiného, můžete je hodně poškodit a zcela zničit. Ocet je pro tyto účely naprosto nevhodný. Stejně tak octem nečistěte žehličky, protože by to mohl způsobit korozi topného tělesa. Ani nože byste neměli čistit octem, protože mohou korodovat.

Doporučený článek:  Postřik z mléka zbaví rostliny doma i na zahradě mšic

Dalšími povrchy, u kterých byste měli na ocet zapomenout, je dřevo a kámen. Na dřevěný nábytek potřebujete speciální produkty. Ocet způsobí, že ztratí lesk a poškodí tenký povlak, který chrání dřevo před poškozením. Přírodní kámen, jako je žula, mramor, travertin nebo vápenec, nikdy nemyjte octem. K čištění vám postačí horká mýdlová voda nebo speciální prostředky.

Zdroj obrázku: Freepik

Co naopak octem čistit můžete?

Nyní se může zdát, že doma na nic ocet použít nemůžete. Opak je pravdou. Bude skvělou variantou pro dlaždice a spáry, umyvadlo v koupelně nebo dřez v kuchyni, sprchový kout, toaletu, okna, zrcadla a další skleněné povrchy, lednici, pračku nebo rychlovarnou konvici. V domácnosti máte jistě mnoho spotřebičů a povrchů, které díky octu budou dokonale čisté.

Doporučený článek:  Rýžová voda má překvapivě bohaté využití. Objevte její účinky na krásu i pro čistý domov

Nejlépe při úklidu domácnosti funguje lihový a jablečný ocet. Podle odborníků ale můžete použít také bílý ocet. Nezapomeňte ho vždy naředit vodou v poměru 1 : 1, abyste nepoškodili žádný povrch. Ocet je velmi kyselý a bez naředění bude možná příliš silný i na povrchy, které s ním jinak vyčistíte bez problémů. V domácnosti na něj nezapomínejte, ale myslete na povrchy, na které chcete ocet použít. Díky tomu nebudete litovat a váš domov bude nádherně čistý.

Zdroj: https://www.consumerreports.org/cleaning/things-you-should-never-clean-with-vinegar-distilled-white-vinegar-a3336471803/
.

Doporučené články