Zhubnout se nemusí nikdy podařit. Většina lidí opakuje stále stejné chyby

Nemůžete zhubnout i přes veškeré úsilí? Existují dvě vysvětlení. Buď jste nemocní, nebo prostě nejste připraveni na změnu. Psychologové a odborníci na výživu v tom mají jasno. Hubnutí vyžaduje na jedné straně zvládnutí principů energetických hodnot těla a na druhé straně správný postoj ke svému tělu a jídlu.

Je jedno, jestli jíte málo, pokud jíte nesprávné potraviny

Sledování toho, co jíte, má důležitou roli. Může se ukázat, že jíte příliš zřídka a přijímáte málo kalorií. Toto je častým problémem zejména teenagerů, lidí žijících ve stresu nebo seniorů. Kalorické nedostatky nutí člověka házet do sebe jídlo nebo občerstvení hlavně v noci nebo na konci dne.

Doporučený článek:  Koření pokrmy nejen dochutí, tělu přináší benefity

Vynechání večeře obvykle vede k vyjídání sladkostí nebo jinému nezdravému jídlu. Nedostatek vlákniny zpomaluje trávicí systém a oslabuje imunitu a nedostatek jiných vitamínu a minerálů rychle ovlivňuje celkové zdraví. Takže místo toho, abyste zhubli, přiberete. Pokud je právě toto váš problém, je na čase přemýšlet o jídle, a to nejen v kontextu kalorií, ale především v kontextu výživy těla. Pokud začnete jíst více lepších, zdravějších a méně zpracovaných potravin, zhubnete.

Zdroj obrázku: Freepik

Jíte nepravidelně

Lidský mozek je jako manažer, který usiluje o řád, má rád rutinu a předvídatelnost. Například se rád naučí, v jaké časy přijme tělo jídlo, a nastaví metabolismus tak, aby byl co nejefektivnější. Pokud odhlédnete od rizika vředů a hyperacidity, které provázejí nepravidelné stravování, trávicí systém se stává líným a mozek si může myslet, že přichází čas hladu a je třeba se zaměřit na ukládání energie.

Doporučený článek:  Po padesátce je nejlepší čas pro změnu. Zrychlení metabolismu předejde nechtěnému přibírání

Je to evoluční zvyk z doby, kdy lidé neměli tak snadný přístup k jídlu jako dnes. Takže tělo zpomaluje metabolismus a čeká na jídlo. Když konečně přijde, trávení bude pomalejší a hlad se bude pořád ozývat. Pravidelnost jídel také pomáhá udržovat inzulín na požadované úrovni. Pokud se občerstvení objeví chvíli po jídle, dokonce i malé, hladina inzulínu nemá možnost poklesu. To může vést ke stavu takzvané inzulínové rezistence. To následně způsobuje až obezitu.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/weight-loss-mistakes
.

Doporučené články