Vývar nemusí být nudný. Inspiraci najdeme u předků i v regionálních kuchyních

Vývar je velmi tradiční pokrm, který známe a milujeme všichni. Každá rodina ho připravuje trochu jinak, ale většina surovin zůstává u všech vývarů stejná. Existují ovšem i trochu netradiční a zvláštní ingredience, díky kterým získáme zcela jiný chuťový zážitek. Vývar s bramborem je záležitostí, která by každého nenapadla, ale přitom chutná úžasně.

Překvapivé suroviny ve vývaru

Brambory nejsou jedinou ingrediencí, kterou lidé dříve do vývarů přidávali běžně a dnes se jedná o velkou výjimku. Někteří lidé do vývaru přidávali lusky zeleného hrášku, zatímco jiní spoléhali více na přílohy, ke kterým se polévka podávala. Oblíbené byly knedlíky, kroupy nebo zelí nakrájené na plátky. Dnes do vývaru přidáváme hlavně nudličky nebo drobení, ale za zkoušku stojí i staré recepty. Metody našich babiček nejsou dnes již příliš známé, ale zaručeně chutnají skvěle.

Doporučený článek:  Lišková polévka s bramborami k večeři či obědu
Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit vývar s bramborami?

Vývar s bramborami pochází původem z tradiční kuchyně Těšínského Slezska a Opolského Slezska. Brambory se obvykle vaří odděleně. Po uvaření se nakrájí na kostičky nebo se rozdrtí vidličkou a zalijí horkým vývarem, který se připraví podle tradičního receptu. Nepotřebujete žádný speciální recept na vývar. Použít můžete ten, který používáte běžně. Méně obvyklou verzí je také vývar s bramborovou kaší, který můžete připravit, jestli chcete skutečně v kuchyni experimentovat. Uvidíte, že si vaše rodina pochutná, i když bude mít vývar netypickou chuť.

Doporučený článek:  V sychravých dnech zahřejí nejlépe vydatné polévky. Nechte se unést podzimní chutí

Vývar s bramborami může působit jako velmi kontroverzní věc, ale po jediném vyzkoušení zjistíte, že k tomu měli naši předkové dobrý důvod. Vývar bude nejen chutnat zcela jinak, ale bude také mnohem sytější. Podle některých se jedná o tzv. „druhou snídani šampionů“ a tato polévka se skvěle hodí ke snídani po dlouhé noci plné alkoholu a veselí. Můžete ji vyzkoušet místo osvědčených kyselých okurek nebo silné černé kávy.

Zdroj: https://www.bonappetit.com/test-kitchen/primers/article/how-to-make-better-soups
.

Doporučené články