Vývar je chutný a prospěšný, ale ne u všech problémů s ledvinami a slinivkou slinivka dobrý

Mnoho lidí si pochutnává na polévce v podobě vývaru, obzvláště pokud je pomalu vařená na mírném ohni. Takto připravený vývar má intenzivní chuť, ať už je z kostí, masa, zeleniny, nebo kombinace těchto složek. Avšak vývar zdaleka není pro každého. Kdo by se ho měl raději vystříhat?

Zjistěte si původ surovin

V úvodu bychom si měli nejprve říci, z čeho vývar připravovat, aby dosáhl správných kvalit. Především vybírejte čerstvé suroviny, což platí pro maso, kosti i zeleninu. Nejlepší je, když jsou použité suroviny lokálního původu. Musíte znát také původ kostí, ve kterých se někdy mohou vyskytovat těžké kovy. Pokud byste takové kosti použili, uvolní se z nich kovy do polévky a místo zdravého jídla budete mít pokrm plný toxinů. Není také dobré zařazovat vývar do jídelníčku příliš často. Vždy bychom měli dávat přednost pestré stravě. Takže ideální je, když u vás doma budete vývar servírovat jednou týdně. Platí také, že zeleninu, která se v něm vařila, byste měli vyhodit.

Doporučený článek:  Zelenina a ovoce nemusí zdraví vůbec prospět. Některé druhy jsou pesticidy přímo nasáklé
Zdroj obrázku: Freepik

Rizikový pro nemocná játra a ledviny

Často se vývar ordinuje jako lék proti nachlazení a ve chvílích, kdy nám hrozí chřipka. Ale to, co je pro jednoho lékem, může být pro druhého spíše nevhodné. Platí to především o vývaru z kostí. Nemocní s játry, žlučovými cestami a slinivkou břišní nebo ledvinovými kameny by se měli konzumace takového vývaru raději zříci. Kuřecí polévka, byť je třeba chutná, totiž může přinést zdravotní komplikace jako zácpu nebo bolesti hlavy. Pokud se vývar připravuje z kostí delší dobu, stoupá v něm také obsah histaminu, což je hormon zodpovědný za alergické reakce. Řada lidí je na tento hormon citlivá a může se u nich potom projevit celá paleta příznaků včetně svědění kůže a vyrážek, dále bolestí hlavy, úzkostí, ale i průjmů a bolestí břicha. Právě z těchto důvodů není dobré dávat vývar velmi malým dětem, které ještě nepřekročily věk 7–8 měsíců.

Zdroj: https://bluebirdprovisions.co/blogs/news/is-bone-broth-bad-for-you
.

Doporučené články