Vývar bez kompromisů podle Joshuy Weissmana: potřebovat budete jen to, co najdete v kuchyni

Joshua Weissman je velmi charismatický kuchař, kterého na Instagramu sleduje milion lidí a více jak 5 milionů na YouTube. Jeho recepty a postupy tedy musí mít něco do sebe. Díky jeho postupům se naučíte vařit nekompromisně a trochu výstředně. Ve své knize An Unapologetic Cookbook učí, jak připravit vývar prakticky z čehokoli, co máte doma.

Základní recept na vývar z čehokoli

Podle kuchaře budete potřebovat 5 minut přípravy, 4 hodiny a 40 minut vaření a získáte asi 2 litry vývaru. Připravte si 1,5–2 kg kuřecího nebo hovězího masa s kostí nebo jen vepřové kosti, olej, 1 středně velkou cibuli (nakrájenou nahrubo), 1 velký řapíkatý celer a 1 velkou mrkev (také nahrubo), 1/2 svazku tymiánu nebo šalvěje a 4–4,75 litru vody. Tyto suroviny má doma v každé chvíli prakticky každý z nás, a proto si můžete snadno připravit lahodný, přírodní a domácí vývar.

Doporučený článek:  Citrón osvěží listy salátu, vyčistí prkénko a předejde blednutí zeleniny během vaření
Zdroj obrázku: Freepik

Pracovní postup

Troubu předehřejte na 220 stupňů na horkovzdušný ohřev nebo na 230 stupňů s horním a spodním ohřevem. Plech vyložte alobalem. Rozprostřete na něj kosti, jemně je namažte olejem a pečte po dobu 30–40 minut, dokud nebudou krásně hnědé. Upečené kosti vložte do velkého hrnce o objemu 5 litrů. Přidejte cibuli, celer, mrkev a tymián. Zalijte vodou tolik, aby zakryla maso a zeleninu. Poté umístěte hrnec na sporák na středně vysokou teplotu (bez pokličky).

Jakmile se voda začne vařit, okamžitě stáhněte oheň na minimum a směs za občasného míchání vařte pod pokličkou po dobu 3–4 hodin. Vývar nesmí znovu bublat, a proto ho pravidelně míchejte a kontrolujte. Po této době vyndejte uvařené kosti a vývar přeceďte přes cedník do zapékací mísy. Zbytky zeleniny vyhoďte. Nechte vychladnout, rozdělte na porce do mrazuvzdorných nádob a vložte do mrazáku. Až budete potřebovat vývar, stačí vyndat požadované množství a rozmrazit. Díky tomuto postupu získáte vynikající a velmi silný vývar.

Zdroj: https://www.thespec.com/ts/life/food_wine/2022/01/27/how-to-make-the-best-soup-stock-cookbook-author-joshua-weissman-shares-his-tips-and-a-hands-off-method-for-the-richest-broth.html?fr=operanews
.

Doporučené články