Ty nejhorší potraviny pro srdce si dopřáváme každý den. Hrozí mrtvice i ateroskleróza

Zdravý jídelníček, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a kvalitní odpočinek jsou obranou proti všem chorobám. Potraviny hrají roli také pro srdce, protože některé zvyšují riziko onemocnění o mnoho procent. Jak zdravou stravou pečovat o srdce a kterým potravinám se rozhodně vyhnout?

Sůl jako zabiják v potravinách

Může za choroby srdce slánka na stole? Podle Světové zdravotnické organizace by denní dávka soli pro dospělého neměla přesáhnout 5 gramů. A potíž podle vyjádření odborníků nebývá v samotném dosolování pokrmů na stole, ale v obsahu soli v průmyslově zpracovaných výrobcích. Denní dávku většina populace ve vyspělých zemích vlivem toho překročí dvakrát až třikrát, protože sůl je levný konzervant a chuťové buňky ji milují. Nadměrné množství soli zvyšuje krevní tlak a riziko kardiovaskulárních onemocnění včetně infarktu a mozkové mrtvice. Sůl lze nahradit kořením a čerstvými bylinkami, především medvědím česnekem na jaře, libečkem, tymiánem, oreganem nebo bazalkou v létě.

Doporučený článek:  Lák z okurek působí blahodárně na trávení a usnadňuje hubnutí
Zdroj obrázku: Freepik

Smažené výrobky zvyšují riziko aterosklerózy

Trans tuky jsou největším toxinem pro srdce a kardiovaskulární systém, jsou důvodem pro vznik aterosklerózy, protože se hromadí v tepnách. Zdrojem trans tuků jsou smažené potraviny, především ty z rychlého občerstvení, ale také jiné druhy, jako například koblihy. Kromě toho se jedná o vysoce kalorické výrobky, které způsobují nárůst hmotnosti a vedou k obezitě, což je pro srdce další ohrožení.

Alkohol zvyšuje arytmii i riziko mrtvice

Mezi další nepřátele srdce patří alkohol. Jedna sklenka vína neuškodí, ale pravidelné pití alkoholických nápojů už ano. Alkohol zvyšuje riziko mrtvice, způsobuje arytmii nebo fibrilaci srdečních síní. Umírněnost je namístě, důsledky mohou být pro srdce fatální.

Doporučený článek:  Čtyři mýty o zdravé stravě, které se nezakládají na pravdě

Cukr vede k přibírání na váze

Neméně nebezpečný je cukr, protože strava založená na vysokém obsahu cukrů vede k nadváze a obezitě. Kila navíc příliš zatěžují srdce, navíc způsobují poruchy metabolismu, zvyšuje se riziko cukrovky 2. typu i hypertenze. Lidi milující sladké ohrožují různé druhy zánětů včetně kardiovaskulárního systému, hrozí infarkt i mrtvice.

Zdroj: https://www.webmd.com/heart-disease/ss/slideshow-foods-bad-heart
.

Doporučené články