Třešně jsou lahodné i zdravé, vyplatí se ale jíst jen jedenkrát do roka

V obchodech můžeme třešně najít již během jara. Hodně lidí si je kupuje, i když je jejich cena přemrštěná. Nechce se jim totiž čekat až do jejich sezóny, kdy stojí poloviční cenu a mnohem lepší chuť. Třešně jsou velmi zdravé a jistě stojí za konzumaci, ale naši předkové je také jedli jen během sezóny. Proč se vyplatí počkat a jak ovlivňují naše zdraví?

Kdy je sezóna třešní?

Ve střední Evropě je bohužel sezóna třešní velmi krátká. Doopravdy čerstvé a nejchutnější budou třešně jen od začátku června do poloviny července. Během tohoto období si můžete vychutnat sladké ovoce s jedinečnou chutí. Mimo sezónu se do obchodů dováží hlavně ze Španělska. Během sezóny můžeme třešně zakoupit za zlomek ceny od místních pěstitelů, a to zejména na trhu. Jestli chcete podpořit místní pěstitele, ušetřit peníze a vychutnat si lepší chuť, počkejte si.

Doporučený článek:  Nejoblíbenější způsob balení potravin přináší nečekaná rizika. Do jídla proniká nebezpečný prvek
Zdroj obrázku: Freepik

Třešně: živiny důležité pro náš organismus

Třešně, stejně jako většina dalšího ovoce, stojí za pozornost. Jedná se o bohatý zdroj mnoha vitamínů a minerálů. Obsahují hlavně vitamíny C, ale najdeme v nich také vitamín A, B, E a K, draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, jód nebo zinek. Těšit se můžete také na málo kalorií, hodně vlákniny a sladkou chuť. Třešně jsou vhodné pro diabetiky, i když obsahují hodně cukru, protože mají velmi málo sacharózy. Glykemický index čerstvých třešní je 22, tedy velmi nízký.

Doporučený článek:  Ovoce do vyváženého jídelníčku patří. Pro psa ale může znamenat smrtelnou hrozbu

Mají třešně dobrý vliv na zdraví?

Jestli si chcete vychutnat co nejzdravější třešně, sáhněte po těch velmi tmavých. Obsahují více živin. Třešně jsou také bohaté na polyfenoly, které mají antioxidační účinky. Můžete je díky tomu použít jako prevenci rakoviny, srdečních chorob nebo cukrovky. Snižují také riziko demence. Díky obsahu karotenoidů mají protizánětlivé vlastnosti a snižují krevní tlak, který je rizikovým faktorem pro mnoho nebezpečných onemocnění, včetně infarktu a mrtvice. Konzumace třešní se vám proto rozhodně vyplatí i přes vyšší cenu.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-cherries
.

Doporučené články