Tradiční polské zelí s hrachem bude hotové vcukuletu. Díky brilantnímu triku nebude nutné hrách namáčet

V Česku nesmí chybět na stole vařená čočka. Obdobně v Polsku si lze jen těžko představit menu bez zelí s hrachem. Tento pokrm patří mezi tradiční jídla, která se vaří nejen o svátcích, ale během celého roku. Problémem bývá včasné namočení hrachu, protože jeho příprava si žádá mnohahodinové namáčení. Nebo je možné připravit zelí s hrachem, který se vůbec nemusí namáčet, a přitom je lépe stravitelný?

Jídlo, které nechybí na stole

Každá země má svá typická jídla, která nikdy nechybí na slavnostní tabuli. V Polsku, stejně jako u nás, nechybí kapr nebo bramborový salát. Mimo to ale polské hospodyňky ještě chystají další jídlo, bez kterého se neobejdou v žádné domácnosti. Jedná se o zelí s hrachem, které bývá náročnější na dobu přípravy, hrách se totiž musí včas namočit. Voda se musí pravidelně vyměňovat, aby se odstranily nečistoty a také látky způsobující nadýmání. A jak docílit měkkého hrachu bez máčení? Je to snadné, pomůže jedlá soda.

Doporučený článek:  Využijte mrazák naplno. Zamrazit jdou i potraviny, do kterých byste to neřekli
Zdroj obrázku: Freepik

Recept na zelí s hrachem bez namáčení

Jak již bylo řečeno, zelí s hrachem nepotřebuje žádnou dlouhou přípravu, postačuje mít doma jedlou sodu. Na jeden litr vody je potřeba asi půl lžičky jedlé sody, hrách je pak měkčí i stravitelnější, navíc lze tímto způsobem připravovat i jiné luštěniny. Co ještě je potřeba nachystat? Připravte si:

  • balíček kysaného zelí,
  • vodu,
  • 2 bobkové listy,
  • 2–4 kuličky nového koření,
  • majoránku,
  • sůl,
  • pepř,
  • balíček hrachu.

Postup přípravy:

Recept je velmi snadný, hned na začátku se musí propláchnout kysané zelí, můžete jej pokrájet, následně jej dejte do velkého kastrolu. Zalijte vodou a přidejte bobkový list a několik kuliček nového koření, zelí uvařte do měkka obvyklým způsobem.

Doporučený článek:  Plastové nádoby na potraviny vyčistí výborně jedlá soda, citron nebo bělidlo

V druhém hrnci uvařte ve vodě, do které přidáte jedlou sodu, propláchnutý hrách. Po dovaření slijte přebytečnou vodu a přidejte k uvařenému zelí. Osolte a opepřete podle chuti, posypejte v ruce promnutou majoránkou.

Můžete se pustit do jídla hned, nebo nechat zelí s hráškem uležet do druhého dne. Výtečně chutná tento pokrm doplněný o smaženou cibulku. V některých rodinách přidávají do zelí ještě pokrájené sušené švestky, rozinky nebo ho zlehka osladí medem.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/split-peas-and-cabbage-recipe-1137505
.

Doporučené články