Nechybí v žádné domácnosti, je totiž nepostradatelným pomocníkem při vaření i skladování potravin. Leckterá hospodyňka si bez hliníkové fólie neboli alobalu vůbec nedokáže představit vaření, pečení nebo grilování. Po praktické stránce nemá konkurenci, objevují se však hlasy, že alobal může skrývat nebezpečí pro zdraví. Nejčerstvější varování vydala Světová zdravotnická organizace, která varuje před stykem hliníkové fólie s čerstvými potravinami. Proč může být alobal nebezpečný a jak jej v domácnosti nahradit?
Všetečný pomocník v domácnosti
Stačí odtrhnout a použít. Alobal má široké možnosti uplatnění, nejčastěji se využívá jeho tepelných vlastností při grilování. Těžko si bez něj představit pečení zeleniny, ale také masa nebo ryb, které jsou při tomto způsobu přípravy velmi chutné a rychle hotové. Hliníková fólie se používá nejen při tepelné úpravě potravin, ale též pro skladování, protože umožňuje prodloužit trvanlivost potravin. Balí se do ní rovněž svačiny a sendviče na výlety, do školy nebo do práce.

Varování Světové zdravotnické organizace
Alobal je nedílnou součástí kuchyní po celém světě, a přestože má široké spektrum použití, může být značně škodlivý pro zdraví. To je závěr Světové zdravotnické organizace, která varuje před jeho používáním při pečení a vaření, protože v horku dochází k vylučování nebezpečného hliníku do pokrmů. Dávky toxické látky, které se tímto způsobem mohou dostat do lidského těla, jsou alarmující, protože se vstřebá až 95 procent tohoto prvku a následně jej tělo vylučuje močí. Hliník se může hromadit v játrech, mozku, svalech nebo kostech, přičemž dochází k narušení nervové soustavy.
Jak nahradit alobal v domácnosti
Hliník bývá zmiňován současně při rozvoji demence nebo Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, proto je vhodné změnit způsob přípravy pstruhů na citronu nebo tresky v alobalu za jiný. Nejideálnější je návrat k žáruvzdornému nebo nerezovému nádobí, namísto alobalu se může použít plech vymazaný máslem či olejem nebo vyložený pečicím papírem. Pro balení a skladování potravin jsou vhodnými alternativami různé druhy plastových krabiček bez obsahu bisfenolu (BPA free) nebo papírů včetně snídaňového nebo voskovaného. Na zabalení sendvičů či plněných housek na cesty pak skvěle funguje obyčejný papírový sáček.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/aluminum-foil-cooking