Máslo máme v lednici asi všichni. Používáme ho nejen na chléb, ale také na pečení nebo při vaření. Druh skladování je potřeba zvolit podle toho, kdy chcete máslo zpracovat. Podle toho zvolte lednici, mrazák nebo pokojovou teplotu. Při správném skladování produkt neztratí svou chuť ani strukturu. A nemusíte se obávat ani nepříjemného zápachu.
Skladování v lednici je nejlepší
Skladování v chladničce o teplotě kolem 4 stupňů je nejlepší pro dlouhodobé účely. Na druhou stranu ho tam nemůžete skladovat příliš dlouho. Nejlepší bude, když ho uzavřete do hermeticky uzavíratelné nádoby nebo ho zabalíte do potravinářské fólie. V lednici vám máslo vydrží po dobu jednoho až dvou týdnů. Proto je ideální, když ho v této době zpracujete. Jinak se může objevit změna struktury nebo dokonce i plíseň. Nesolený produkt se kazí rychleji, zatímco solené vydrží o něco déle.
Mražení másla je další varianta
Příliš mnoho lidí o tom neví, ale máslo můžete klidně hodit i do mrazáku. Tam vám vydrží šest až devět měsíců. Musíte ho ovšem správně zabalit. Nejlepší je použít alobal nebo plastové sáčky. Vložte máslo do vzduchotěsného obalu, aby se k němu nedostal mráz přímo. To by vedlo k jeho vysušení a absorpci jiných pachů z mrazáku. Až ho budete chtít rozmrazit a použít, vložte ho jednoduše do lednice. Tam se rozmrazí postupně a neztratí svou chuť, vůni ani strukturu.
Tip pro okamžité použití
Máte-li v plánu máslo spotřebovat během pár dnů a lednice je plná, můžete ho klidně nechat o pokojové teplotě. Jen si pamatujte, že teplota nesmí přesáhnout 20 stupňů, jinak se produkt zkazí. Počítejte také s tím, že produkt bude poměrně měkký a snadno roztíratelný. Proto se tato možnost hodí skvěle pro případ, že ho chcete používat na chléb. Tato metoda se hodí pouze ho chladnějších místností, protože při vyšší teplotě máslo rychle žlukne a zkazí se.
Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-butter