Správné skladování brambor je naprostým klíčem k jejich dlouhé životnosti. Když je nebudete skladovat správně, možná je velmi brzy vyhodíte. Nejhorší je, že se na nich objeví zelené skvrny, které jsou znakem přítomnosti tzv. solaninu. To je velmi toxická látka, která může způsobit otravu a další zdravotní problémy. Brambory vám také mohou začít hnít nebo klíčit. Proto si dnes řekneme, jak je skladovat dobře.
Ideální teplota
Nejlepší teplota pro tuto zeleninu je mezi 4-7 stupni nad nulou. Nižší teploty způsobí, že budou velmi slané. A vyšší teploty podporují klíčení a hnilobu. Z tohoto důvodu musíte bramborám vybrat místo nejlépe ve sklepě nebo spíži, kde jsou nižší teploty.
Vlhkost
Nemusíte se obávat sklepa ani garáže, protože brambory potřebují poměrně vysokou vlhkost vzduchu. Ideální je 85-95 procent. Zelenina nesmí vysychat, protože jinak nebudou vůbec dobré. Na druhou stranu nesmí být prostředí ani příliš vlhké, protože jinak vám zelenina zplesniví.
Světlo
Denní světlo je pro brambory největším rizikem. Tma je pro ně klíčová, protože právě po styku se světlem zelenina oxiduje. Objeví se na ní zelené skvrny, které vedou k vážným zdravotním problémům. U dospělých se projeví po konzumaci většího množství brambor, u dětí stačí poměrně malé množství toxinu v těle.
Vzduch
Cirkulace vzduchu je také poměrně důležitá, protože tím zabráníte hromadění vlhkosti. Proto je nejlepší, abyste je skladovali v látkových, papírových nebo síťovaných pytlích. Plastové sáčky nepoužívejte, protože se v nich sráží vlhkost a nemůže jimi proudit vzduch.
Kvalita
Nezapomínejte brambory pravidelně kontrolovat a odstraňovat poškozené kusy. Jestli se někde objeví hniloba, plíseň nebo dokonce klíčení, musíte tyto kusy odstranit a upravit prostředí pro skladování. Když tam necháte poškozené kusy, zničí také ostatní kusy okolo a nakonec vám tam nic nezůstane.
Zdroj: https://food52.com/blog/14613-the-best-way-to-store-potatoes