Správné opláchnutí rýže je klíčové před jejím vařením

Rýži je nutné před vařením opláchnout pod studenou vodou, byť to mnoho lidí zanedbává. Tento úkon je zásadní, neboť díky němu dosáhnete pravé chuti rýže. Rýže totiž obsahuje anorganický arsen, který je pro lidské zdraví škodlivý a může vyvolat různé zdravotní komplikace. Proč je tedy potřeba rýži omýt?

Arsen je škodlivý pro děti i dospělé

Rýže, ale nejen ona sama, také další produkty z ní vyrobené obsahují nebezpečný chemický prvek arsen. Rýže ho většinou obsahuje velké množství, které ani není povolené. Anorganický arsen je ještě mnohem nebezpečnější a právě ten do svého těla vpravujeme, pokud rýži pořádně nepropláchneme. Ukládá se v lidském těle a může způsobit například vysoký krevní tlak.

Doporučený článek:  Využijte pórek na maximum. Zelená část je ideální pro netradiční saláty i jako příloha k masu

V případě dětí je důrazné připomenout, že ovlivňuje také koncentraci nebo paměť, takže si děti budou hůře pamatovat některé věci. To je důvodem, proč byste na proplachování rýže měli myslet a také tak konat. Rýži byste měli omýt ještě den předtím, než ji skutečně budete vařit. Je to dlouhý proces, který byste neměli krátit, protože je to důležité.

Zdroj obrázku: Freepik

Rýže musí být připravená na vaření

Rýži byste měli vyndat ze sáčku a dobře proprat ve vodě. Dokud není voda čistá, rýži byste vařit neměli. Rýži můžete také zalít studenou vodou a nechat v ní tak dlouho, dokud nebudete mít pocit, že rýži můžete uvařit. Krátké namáčení můžete střídat s dlouhým, které logicky bude trvat o něco déle.

Doporučený článek:  Zbylý olej po smažení nepatří do dřezu. Lepší je ho posypat sodou a vyhodit

Existuje také smíšená metoda, která kombinuje předchozí. Krátké namáčení bude střídat oplach rýže a následovat bude dlouhé namáčení. Tato metoda bude sice méně účinná, ale nebude trvat takovou dobu jako dlouhé namáčení. Vybrat si můžete metodu, která vám bude vyhovovat nejvíce, důležité ale bude skutečně rýži namáčet a proplachovat tak dlouho, dokud voda z ní nebude čistá. Jedině tak budete mít jistotu, že do svého těla nedostáváte škodlivé látky.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/arsenic-in-rice/
.

Doporučené články