Sledě patří mezi nejzdravější ryby. Naložené v soli ale nejsou vhodné pro každého

Zdravé a snadno stravitelné bílkoviny, množství vitamínů, minerálů a omega-3 kyselin, sleď přináší spoustu výhod. Důležité je, že tato ryba neabsorbuje rtuť a jiné těžké kovy. Může si ji tedy vychutnat každý? Je čerstvý, solený, nakládaný sleď stále jednou z nejzdravějších potravin?

Nejbezpečnější podoby této ryby

Čerstvý sleď obsahuje spoustu bílkovin, vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K), železo, zinek, jód a nejžádanější typ tuků pro zdraví, tj. esenciální mastné kyseliny s důrazem na omega-3 mastné kyseliny. Sleď patří k druhům ryb, které nehromadí rtuť a těžké kovy.

Doporučený článek:  Česnek je uznávaný jako přírodní antibiotikum. Odborníci ho doporučují jíst ráno

Příliš solíme

Běžně komerčně dostupné solené sledě mají velmi vysoký obsah sodíku. V naší současné stravě dominují vysoce zpracované potraviny a většina z nás proto konzumuje příliš mnoho soli. V potravinářském průmyslu se s ní zachází nejenom jako s aromatickou přísadou, ale také jako s levným a účinným konzervačním prostředkem. Sůl je přítomna i v cukrovinkách a mnoha dalších potravinách, ve kterých ji vůbec nečekáme. Přebytek soli ve stravě přináší vyšší riziko vzniku hypertenze a dalších srdečních onemocnění, včetně aterosklerózy. Příliš mnoho soli znamená zátěž nejenom pro srdce, ale i pro ledviny.

Doporučený článek:  Pravidelná konzumace nealkoholického piva nadměrně zatěžuje slinivku břišní
Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by se měl solených ryb vyvarovat?

  • Lidé s hypertenzí, arteriosklerózou a dalšími kardiologickými nemocemi,
  • osoby po infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhodě,
  • těhotné ženy,
  • kojící matky,
  • malé děti.

Pozor na alergie

Vždy se vyplatí vsadit na čerstvé ryby. Marinované sledě, které jsou v běžném prodeji, mají různou nutriční kvalitu. Mohou se značně lišit ve složení. Proto je dobré je vždy zkontrolovat. Marináda zároveň bývá plná konzervantů a barviv, což pro lidské zdraví není dobré. Pozor také na alergii na sledě. Mezi její nejčastější příznaky patří otoky a kožní onemocnění v podobě vyrážky, zarudnutí a svědění.

Zdroj: https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/the-nutrition-of-pickled-herring.html
.

Doporučené články