Sledě na cikánský způsob ocení milovníci pikantních jídel i vyhlášených rybích specialit

Spolu s kaprem patří mezi tradiční ryby připravované během vánočních svátků v sousedním Polsku. Na rozdíl od kapra je však sleď mořská ryba, která žije v hejnech v Atlantiku. Zatímco kapr se nejčastěji připravuje jako smažený, u sledě je typičtější marinování v pikantní omáčce. Jak připravit pokrm, který je oblíbený u našich severních sousedů? Budete se divit, ale postup je nadmíru snadný, důležité je sledě před marinováním dostatečně dlouho namáčet.

Jak se připravují sledě

Ve speciálních rybárnách se prodávají sledě čerstvé, ale tento druh ryb je často dostupný též nakládaný ve sklenici. Ryba je v takovém případě naložená v solném nálevu a před použitím se musí dostatečně omýt od soli a rybiny, která bývá v konzervě nebo sklenici cítit. Po namáčení získá ryba příjemnější vzhled, chuť a vůni, zároveň je křehčí. Filety v nálevu se nemusí namáčet jako čerstvé ryby po dlouhou dobu, postačují asi 3 hodiny. Důležité je vyměnit vodu za čerstvou alespoň třikrát, při přetrvávající slanosti se může doba ještě prodloužit.

Doporučený článek:  Domácí protlak se hodí do nespočtu oblíbených receptů
Zdroj obrázku: Freepik

Sledě na cikánský způsob

Všichni, kdo mají přesto obavy, že bude ryba cítit pověstnou rybinou, můžou jednotlivé kousky namočit do misky s mlékem, do podmáslí nebo do piva. Poté je možné přistoupit k marinování v připravené omáčce, která má kečupový nebo rajčatový základ. Právě správně zvoleným kečupem nebo protlakem lze ovlivnit finální chuť včetně míry pikantnosti. A co je potřeba na přípravu cikánské omáčky? Připravte si:

  • 500 g nakládaných sleďů,
  • 3 lžíce řepkového oleje,
  • 2 lžíce hořčice,
  • 1 hrnek kečupu (případně protlaku nebo domácího pikantního kečupu),
  • 1 velkou cibuli,
  • 4 nakládané okurky,
  • 1/2 lžičky cukru (případně medu),
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky,
  • 1/4 lžičky mleté pálivé papriky,
  • sůl a pepř na dochucení.
Doporučený článek:  Víc než vánoční koření: skořice tělo dokonale zahřeje a odplaví všechen stres pryč

Postup přípravy:

Čím začít? Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky, osmahněte na pánvičce na oleji dozlatova. Následně přilijte kečup nebo rajčatový základ, hořčici, cukr a koření. Dobře promíchejte a provařte, aby se odpařila voda. Omáčku nechte vychladnout.

Po vychladnutí přidejte nakrájené kyselé okurky na kostičky a sledě nakrájené na větší kousky nebo plátky. Vše smíchejte dohromady a uložte do uzavíratelné sklenice nebo vzduchotěsné plastové nádoby a uložte do chladničky ideálně na 24 hodin. Poté podávejte s pečivem.

Zdroj: https://cookingchew.com/herring-recipes.html
.

Doporučené články