Škrábání zeleniny bude díky snadnému triku mnohem rychlejší. Stačí dobře využít škrabku

Kdo by neuměl oškrábat brambory nebo zeleninu? Těžko se někdo takový najde, protože oškrábat brambory, mrkev, petržel, cuketu, okurku, jablko nebo hrušku přece umí úplně každý. Je pravda, že se jedná o nenáročnou, ale často velmi nezáživnou činnost. A rozhodně při ní jen málokdo myslí na škrabku. Jenže ona taková škrabka toho umí docela dost. O této skryté funkci ví navíc jen málokdo.

Kuchyňské nezbytnosti

Různé kuchyňské náčiní a doplňky jsou dnes nezbytností, aby vaření netrvalo věčnost, tedy v případě škrabky hlavně příprava zeleniny a ovoce pro další použití. Připravovat zeleninu do polévky je poměrně úmorný úkol. Často je třeba očistit několik druhů zeleniny, až poté se může začít vařit. Fáze vaření je vlastně takové finále, ke kterému je třeba se dostat přes haldy zeleniny, která potřebuje zbavit slupky. Obdobně je třeba oloupat jablka na štrúdl nebo cuketu na placičky, k čemuž poslouží škrabka.

Doporučený článek:  Víčko od oleje je chyba jen tak vyhodit. Šikovný trik předejde pohromě
Zdroj obrázku: Freepik

Škrabka není jen na brambory

Jsou lidé, kteří vůbec netuší, že škrabku lze použít i na jiné druhy zeleniny. Povětšinou se jedná o ty, co se vůbec v kuchyni nepohybují. Škrabkou na brambory je možné očistit většinu druhů zeleniny včetně kořenové, jako je celer, petržel, mrkev nebo červená řepa. V takovém případě se jednou rukou uchopí daný kus a druhou rukou se pravidelnými pohyby odstraní svrchní slupka. Takový postup zná každý, škrabku lze ale používat i jinak.

Doporučený článek:  Díky jednoduchému triku už voda při vaření brambor nepřeteče. Stačí využít jedinou ingredienci

Méně práce a více času

Je jen třeba se dobře podívat na daný nástroj. Když připomíná písmeno „Y“, je vyhráno, má totiž čepele dvě, díky tomu lze loupat s touto škrabkou též plody se silnou nebo drsnější slupkou, jako jsou citrusy. Výčnělek na boku slouží k odstraňování černých oček v bramborách, ale též k vyříznutí jiných nerovností u zeleniny nebo ovoce. A jak využít obě čepele najednou? Odpověď se nachází v jednom z videí na TikToku. Stačí vzít škrabku do ruky a pomocí plynulých pohybů nahoru a dolů slupky odstranit rychleji a efektivněji.

Zdroj: https://www.tastingtable.com/702886/theres-a-right-way-to-use-your-vegetable-peeler-and-you-didnt-even-know-it/
.

Doporučené články