Šípkový a jeřabinový sirup posílí zdraví během chladných dní

Domácí sirupy mají jedinečnou chuť, k tomu se z nich může připravit úžasná limonáda doplněná dalším ovocem. Sirupem se může osladit čaj, protože obsahuje množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Výroba sirupů je snadná a ovoce se může sbírat v průběhu podzimu v přírodě. Čas je právě na šípky či jeřabiny, které plody si zvolíte? Oba druhy chutnají velmi dobře, k tomu působí preventivně vůči virózám, nachlazení či jiným zdravotním obtížím.

Šípkový sirup podle receptu našich babiček

Tento sirup je ideální k hydrataci organismu, k tomu povzbudí tělo v době chřipkové sezóny. Co na přípravu budete potřebovat? Přichystejte si:

  • čerstvé šípky – 1 kg
  • voda – 1,5 l
  • cukr – 1,5 kg
  • citronová šťáva – z 1 ks plodu
Doporučený článek:  Tradiční salát získá díky správnému poměru ingrediencí vyváženou chuť

Šípky se musí očistit a opláchnout, následně se rozmixují a směs se vloží do zavařovací sklenice, zalije se vodou a nechá louhovat po dobu 24 hodin. Následně se směs přelije do hrnce a dá vařit, nesmí se ale převařit, protože by se zničily vitamíny. Ještě horká směs se přecedí přes sítko, vmíchá se cukr v poměru 1:1. Na závěr se dochutí sirup šťávou z jednoho citronu a přelije do lahve. Po uzavření a zchladnutí se skladuje v chladničce.

Zdroj obrázku: Freepik

Jeřabinový sirup při potížích s revmatem či žlučníkem

Také další plody, které patří mezi symboly podzimu, mají léčivé účinky. Jeřabiny se mohou sbírat během září a října. Syrové plody jeřabin nejsou jedlé, musí se vždy tepelně zpracovat. Navíc jeřabiny včetně sirupu nejsou vhodné pro těhotné nebo kojící ženy. Pozor na záměnu s jinými plody, jeřabiny mají sytě oranžovo-červenou barvu a na spodní části hvězdičku, k tomu listy stromu jsou vroubkované pouze do své poloviny. Co budete na výrobu sirupu potřebovat? Připravte si:

  • jedlé jeřabiny – 1 kg
  • voda – 1 l
  • cukr – 500-750 g
Doporučený článek:  Italský dezert panna cotta zvládne i česká hospodyně. Upravili jsme typický recept do nejjednodušší podoby

Jeřabiny se musí dobře omýt a zbavit stonků, vsypou se do hrnce a rozmělní pomocí šťouchadla na brambory. Zasypou se cukrem a zalijí vodou. Jeřabiny se vždy musí provařit, protože tepelná úprava je zbaví nepoživatelnosti. Směs se nechá jemně probublávat asi 30 minut, poté se přelije přes sítko do čistých lahví prolitých horkou vodou. Po uzavření a vychladnutí se skladují v chladničce. Pro delší trvanlivost se musí sterilovat ve vodě s teplotou 85 stupňů Celsia po dobu 20 minut.

Zdroj: https://www.rivercottage.net/recipes/rosehip-syrup, https://foragerchef.com/rowanberries-in-syrup/
.

Doporučené články