Sekaná, tradiční pokrm mnoha generací, je pro svou jednoduchost a bohatou chuť milována po celém světě. Ačkoli se zdá být příprava sekané snadná, existuje několik tajemství, která vaši sekanou promění v nepřekonatelný rodinný poklad. V tomto článku probereme ideální recept na nejlepší sekanou, odhalíme triky, které ji udělají ještě lepší, a poukážeme na běžné chyby, kterým byste se měli vyhnout.
Recept na ideální sekanou? Suroviny:
- 500g mletého vepřového masa
- 500g mletého hovězího masa
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 2 vejce
- 100g strouhanky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce petrželky, jemně nasekané
- 1/2 lžičky majoránky
- Olej nebo máslo na pečení
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku, sůl, pepř, petrželku a majoránku.
- Míchejte rukama, dokud nevznikne kompaktní směs.
- Z formujte masovou směs do tvaru bochníku a umístěte ji do pekáčku vymazaného olejem nebo máslem.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 60 minut.

Tajemství dokonalé sekané:
- Kvalitní maso: Základem je výběr kvalitního masa. Ideální je kombinace vepřového a hovězího, která zajistí správnou chuť a šťavnatost.
- Rukama: Při míchání ingrediencí používejte ruce. Tím zajistíte, že všechny ingredience budou dokonale promíchány a maso zachová svou strukturu.
- Odpočinek: Nechte směs před pečením odpočinout asi 30 minut. To umožní chutím prolnout se a strouhance nasáknout některé šťávy.
- Vlhkost: Aby se sekaná nerozpadala, ujistěte se, že směs není příliš suchá. Pokud je potřeba, přidejte trochu vody nebo vývaru.
- Korekce chuti: Před upečením celého bochníku udělejte malou zkoušku chuti tím, že upečete malý kousek masa a podle potřeby upravíte koření.
Chyby, kterým se vyhnout:
- Přepracování masa: Přílišné hnětení masa může způsobit, že sekaná bude tuhá a suchá. Míchejte jen tolik, aby se ingredience spojily.
- Příliš mnoho strouhanky: Ačkoli strouhanka pomáhá držet sekanou pohromadě, příliš mnoho ji udělá suchou. Používejte ji šetrně.
- Nedostatečné koření: Nebojte se s kořením. Majoránka, cibule, česnek a petrželka jsou klíčové pro vytvoření bohaté chuti, jakou má sekaná od babičky.
- Příliš vysoká teplota: Pečení při příliš vysoké teplotě může způsobit, že sekaná bude spálená zvenčí a syrová uvnitř. Dodržujte doporučenou teplotu a čas pečení.
Sekaná „jako od babičky“ není jen o receptu, ale také o lásce a péči, kterou do přípravy vkládáme. Dodržováním těchto tipů a vyhýbáním se běžným chybám získáte dokonalou sekanou, která bude nejen chutnat skvěle, ale také vám připomene kouzlo tradiční domácí kuchyně. Tento pokrm bude bezpochyby hřát nejen těla, ale i srdce vašich blízkých.
Zdroj: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/mar/19/how-to-make-the-perfect-meatloaf, https://www.tastingtable.com/1149221/the-absolute-worst-mistakes-youre-making-with-meatloaf/