Rýžová mouka nahradí pšeničnou v každé situaci. Nezatíží tělo lepkem ani prázdnými kaloriemi

Pšeničná mouka je v kuchyni velmi oblíbená. Používáme ji na pečení koláčů, knedlíků nebo chleba. Lidé ale dnes hledají zdravější alternativy, kterými by ji mohli nahradit. Ukázalo se, že skvělou volbou je rýžová mouka, která má mnoho zdraví prospěšných vlastností. Rýžová mouka neobsahuje lepek, má méně kalorií a nižší glykemický index. K čemu se hodí v kuchyni?

Zdravotní účinky rýžové mouky

Rýžovou mouku mají rádi hlavně lidé, kteří trpí alergií na lepek. Tento typ mouky je velmi bohatý na vitamín B1 a B6, ale obsahuje také železo, niacin, hořčík a zinek. Tmavá rýžová mouka obsahuje mnohem více živin než bílá obilná mouka. Až budete stát v obchodě a vybírat mouku, měli byste se podívat na tento jedinečný produkt.

Vitamíny a živiny, které obsahuje rýžová mouka, snižují hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zlepšují hladinu cukru v krvi. Díky tomu můžete snížit riziko vzniku aterosklerózy, srdečního infarktu nebo mrtvice. Jestli chcete do svého jídelníčku začlenit doopravdy zdravou alternativu mouky, která nebude obsahovat lepek, měli byste sáhnout po rýžové mouce.

Zdroj obrázku: Freepik

Co připravit z rýžové mouky?

Ukázalo se, že rýžová mouka je skvělou alternativou pšeničné mouky. Pamatujte ovšem na správné proporce. Rýžová mouka je lepivější a má hygroskopické vlastnosti. Používejte jí proto méně, než je uvedeno v receptech s pšeničnou moukou. Jestli máte použít jeden šálek hladké mouky, použijte jen 3/4 šálku rýžové mouky.

Očekávat můžete také trochu jinou chuť a aroma, které poskytne výsledným pokrmům. Použít ji ale můžete při pečení, výrobě domácího chleba nebo při přípravě domácích palačinek a knedlíků. Tyto pokrmy budou nejen zdravější, ale také chuťově výraznější. Dodáte jim orientální chuť a vyhnete se konzumaci lepku, který může být ve větším množství pro lidský organismus škodlivý.

Zdroj: https://draxe.com/nutrition/rice-flour/
.

Doporučené články