Ryby by se měly na talíři objevovat pravidelně. Ale pouze některé

Všude se mluví o tom, že konzumace ryb je velmi zdravá. Je to jistě pravda, ale musíte myslet na výběr správného druhu ryb. Po některých se vám může udělat hodně špatně, protože jsou plné těžkých kovů a toxinů, které mohou způsobit otravu jídlem. Kterým rybám se v jídelníčku vyhýbat, a které jsou přímo jedovaté?

Tyto ryby nikdy nejezte!

Největší riziko představují ryby, které jsou chovány ve znečištěné vodě. Rtuť, olovo a dioxiny nakonec končí v rybím mase. Konzumací těchto ryb se sami vystavujete riziku, protože tyto nebezpečné látky dáváte do svého těla. Absorbování většího množství toxických látek může vést nejen k žaludečním problémům, ale také znečištění vlastního organismu.

Doporučený článek:  Nadbytek soli je nebezpečný, ale také zbytečný. Bílý jed lze jednoduše nahradit

Na první příčce černé listiny ryb stojí jednoznačně pangasius. Za tímto označením se skrývá hned několik druhů ryb, které jsou pod tímto názvem prodávané. Většina z nich přitom pochází z čínského Mekongu, kde je velmi znečištěná voda. Další rybou, která by měla zmizet z našich talířů, je tilapie. Stejně jako pangasius pochází z Mekongu.

Zdroj obrázku: Freepik

Škodlivý není jen pangasius

Možná to bude překvapivé, ale tím seznam nekončí. Škodlivý může být také losos nebo platýs. Jde‑li o lososa, problémem je typ chovu. Ryby chované v klecích a krmené nejlevnějším krmivem nebudou mít kvalitní maso. Platýs žije u dna, a proto jeho maso může obsahovat nebezpečné toxiny, které leží na dně u mořských břehů.

Doporučený článek:  Začněte den se zdravou snídaní, která dodá energii na podzim

Co se stane, když tyto ryby sníte?

Při konzumaci ryb, jako je pangasius nebo tilapie, můžete očekávat zdravotní problémy. Setkat se můžete s příznaky otravy, jako je průjem, bolest břicha, bolesti hlavy, vyrážka po celém těle, zvracení, abnormální krevní tlak nebo kovová pachuť v ústech. Tyto jednorázové příznaky se objevit nemusí, ale přesto budete dlouhodobě vystaveni vedlejším účinkům konzumace toxinů. Dávejte si proto pozor na to, jaké ryby si dáváte na talíř.

Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a20705842/fish-you-should-never-eat/
.

Doporučené články