Rýže je nezbytnou součástí mnoha kuchyní už po tisíce let. Dnes je známá po celém světě a nechybí v tradičních pokrmech, které se připravují v daleké Asii, evropských metropolích i u nás v tuzemsku. V jednotlivých regionech se používají specifické druhy rýže, které se liší tvarem, barvou i chutí. Každý typ rýže se hodí pro jiný pokrm a způsob úpravy. Připravili jsme pro vás základní přehled nejčastěji používaných druhů rýže napříč světovými kuchyněmi.
Basmati
Jde o dlouhozrnnou aromatickou rýži, která se pěstuje především v podhůří Himaláje a je neodmyslitelnou součástí jihoasijské kuchyně. Vyniká vůní a jemnou texturou, kterých se využívá v indické a pákistánské kuchyni v tradičních pokrmech, jakými jsou pilafy nebo biryani.
Arborio
Arborio je odrůda rýže s typickými velkými, kulatými zrny. Pěstuje se v Itálii, nejčastěji se s ní tak setkáme v rizotu. Zde se využívá její schopnosti absorbovat větší množství vody a uvolňovat škrob, což rizotu dodává charakteristickou krémovou konzistenci.
Jasmínová rýže
Jasmínová rýže vyniká jemnou vůní a lepkavou, ale nadýchanou texturou, kterou získá po uvaření. Je pokladem thajské národní kuchyně, vyniká ke kari a salátu, hodí se i pro přípravu sladkých jídel.

Shari (sushi) rýže
Tento typ krátkozrnné rýže se tradičně využívá při výrobě japonského sushi. Uvařená rýže se ochucuje v octové směsi, která jí dodává typickou chuť a lepkavost, což usnadňuje balení sushi rolek a přípravu dalších druhů této japonské speciality.
Calasparra
Calasparra se pěstuje ve španělské Murcii a tvoří základ paelly, pokrmu podobného rizotu. Horské klima, ve kterém roste, jí dodává unikátní texturu a chuť.
Divoká rýže
Nejedná se o pravou rýži, ale semeno několika druhů trav, které rostou ve vodách Velkých jezer na hranici Spojených států a Kanady. Byla důležitou součástí jídelníčku indiánů, kterým poskytovala mnoho důležitých živin. Dodnes má významné místo v domorodé americké kuchyni.
Lepkavá rýže
Připravuje se na páře a tvoří součást tradiční laoské kuchyně, oblíbená je také v severovýchodním Thajsku jako „khao niao“. Ochutnat ji můžeme na tamních festivalech, podává se nasladko i jako příloha.
Zdroj: https://theforkedspoon.com/types-of-rice/