Svíčková. Tradiční pokrm, který milují děti i dospělí a patří mezi nejoblíbenější jídla klasické české kuchyně. Většina začínajících kuchařů má ze svíčkové obavy, domnívají se, že postup přípravy je velmi složitý. Opak je pravdou, svíčková se připravuje velmi snadno, stačí jen dodržet dlouhé marinování hovězího masa. Zkušené kuchařky nakládají maso i tři dny před přípravou.
Ingredience:
Co budete na recept potřebovat? Přichystejte si:
- hovězí maso (loupaná plec, roštěnec) – cca 1,5-2 kg
- anglická slanina – 200-250 g
- mrkev – 5-6 ks
- petržel – 5-6 ks
- celer – 1 ks
- máslo – 250 g
- cibule – 2 ks
- tymián – dle potřeby
- saturejka – dle potřeby
- celý pepř – asi 10 kuliček
- nové koření – 6-8 kuliček
- bobkový list – 4-5 ks
- citron – 1 ks (volitelně)
- cukr – 2 lžíce
- ocet – 2 lžíce
- hovězí vývar – 300 ml
- smetana ke šlehání – 250 ml
- hladká mouka – 2 lžíce
- sůl a pepř – na dochucení

Postup přípravy:
Maso se dobře omyje a zbaví blan, poté se osuší papírovou utěrkou. Do masa se provedou řezy nožem a vloží kostky slaniny, plátkovanou slaninou se může maso obalit, následně se umístí do pekáče spolu s asi třetinou nastrouhané kořenové zeleniny a bylinkami a kořením. Zalije se rozpuštěným máslem. Maso se následně přikryje zbylou zeleninou. Připravená nádoba se uloží do chladu přibližně na 24 hodin.
Pekáč spolu se zeleninou se vloží do trouby rozehřáté na 160 stupňů Celsia asi na 10 až 15 minut. Následně se směs osolí a zalije vývarem. Maso se musí péct tak dlouho, dokud nezměkne. Po dopečení se maso spolu s kořením vyjme a pečená zelenina se rozmixuje pomocí mixéru dohladka a přelije do kastrolu.
Zelenina v hrnci se zalije zahuštěnou šlehačkou moukou a omáčka se nechá provařit. Omáčka se ještě dosolí, může se dochutit citronovou šťávou, octem (použít se může taktéž kysaná smetana), případně dosladit cukrem. Svíčková se podává s knedlíkem a plátkem citronu spolu se zavařenými brusinkami a lžící šlehačky.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/svickova-na-smetane/