Připravit dokonalé rybí menu je někdy umění. S několika pravidly se však vydaří vždy

Ryby jsou nedílnou součástí svátečního menu. Pro mnoho lidí se večeře na Štědrý den neobejde bez tradičního kapra a během rodinných setkání u stolu se najde určitě i sleď a rybí polévka. Nelze však skrýt fakt, že příprava ryb se řídí vlastními zákony. Pokud přípravu ryby necháte náhodě, může být suchá a bez chuti. Stačí se podívat na několik jednoduchých triků.

Pozor na vysušení

Při přípravě ryby se má sůl přidat těsně před tepelným zpracováním. V opačném případě ryby ztratí spoustu vody, což znamená, že na talíř dostaneme suché maso, které nezachrání ani omáčka. Pamatujte také na to, že sůl není jediným kořením, které se hodí k rybám. Využijte potenciál sušených bylin, jako například tymiánu, bazalky a oregana. Ryby chutnají skvěle s několika kapkami citrónové šťávy.

Doporučený článek:  Sůl je výborný čistič. Poradí si s připáleným hrncem i skvrnou od vína

Pokud používáte čerstvé ryby, po opláchnutí byste je měli důkladně vysušit papírovou utěrkou. Na mražené filé musíte myslet o něco dříve, aby maso mohlo pomalu roztát v chladničce. V případě filé byste z něj měli také jemně vymačkat přebytečnou vodu. Jinak se celé jídlo během zpracování změní na vodnatou suspenzi. Navíc se ryby začnou lepit na dno pánve a horký tuk bude prskat po celé kuchyni.

Zdroj obrázku: Freepik

Mnoho svátečních receptů

Samotná skutečnost, že můžete používat různé druhy ryb, činí pokrmy vždy jinými. Kapr smažený ve strouhance není jediná možnost. Lidé, kteří upřednostňují jemnější chuť, si vyberou řecké ryby se zeleninovou omáčkou. Zajímavým způsobem diverzifikace svátečného menu je aromatická rybí polévka. Losos pečený v lístkovém pečivu nebo steak z tuňáka vypadají skvěle.

Doporučený článek:  Tipy pro efektivní čištění horkovzdušné trouby

S recepty můžete s jistotou experimentovat přidáním různých koření a jemnějších přísad do jídel. Je třeba se zaměřit na úpravu zvyků v kontextu samotného zpracování rybího masa. Namísto smažení v hlubokém tuku zkuste zdravější verzi, tedy dušení nebo pečení. Je pravda, že Vánoce nejsou o pečlivém počítání kalorií, ale tímto způsobem bude snazší vyhnout se přejídání a nepříjemným žaludečním problémům. Přibírání na váze po Vánocích už nebude traumatický zážitek.

Zdroj: https://www.greatbritishchefs.com/how-to-cook/how-to-prepare-fish
.

Doporučené články