Brambory jsou součástí jídel v různých formách. Většina lidí je má ráda a obvykle jsou doplňkem k masovým specialitám. Přinášejí spoustu výživových hodnot a na rozdíl od zdání neobsahují mnoho kalorií. Přesto mohou způsobovat přibývání na váze.
Konzumace brambor
Brambory se objevují na stolech v různých verzích. Chutnají také pečené a vařené, jakož i ve formě pyré. Perfektně se hodí k masu a omáčkám a jsou základem mnoha dalších jídel. Mluvíme o bramborových plackách nebo slezských nudlích. Už dlouho běží informace, že bychom se bramborám měli vyhýbat při hubnutí.
Na rozdíl od zdání tato zelenina nemá vysoký obsah kalorií. Sto gramů brambor má asi 75 kalorií. Kromě toho jsou bohaté na mnoho vitamínů a minerálů. Obsahují mimo jiné draslík, fosfor, hořčík, vitamín C a vitamín B6 a vlákninu. Brambory jsou nechvalně známé hlavně přísadami, se kterými se podávají. Právě ty jim přidávají na kalorické hodnotě.

Těmto přísadám se raději vyhněte
Jak již bylo řečeno, brambory jsou cennou zeleninou. K udržení štíhlé postavy stojí za to postarat se o správné stravovací návyky a zajistit tělu vyváženou stravu a poskytnout mu správné množství kalorií a živin. Není třeba vzdát se brambor ze strachu z přírůstku na váze. Je třeba věnovat pozornost pouze tomu, s čím je podáváme.
Doporučuje se vyhnout se máslu, smetaně a jiným tukům. Tyto přísady vedou ke zvyšování kalorií. Kromě toho je lepší vyhnout se mastným omáčkám a smažení brambor na olejích nízké kvality. Ideální je vařit celé hlízy se slupkou. Díky tomu si zachovají nejvíce vitamínů a minerálů. Kromě toho je lepší zvolit jejich napařování, a ne smažení. Při přípravě pyré stojí za to nahradit máslo a smetanu trochou mléka.
Zdroj: https://www.tablespoon.com/meals/sides/how-to-boil-potatoes, https://www.jpost.com/health-and-wellness/nutrition/article-724090, https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/does-potato-cause-weight-gain-an-expert-busts-the-myth/, https://www.healthline.com/nutrition/foods/potatoes, https://potatogoodness.com/nutrition/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor, https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/weight-loss/the-right-way-to-cook-potatoes-to-make-them-easily-digestible-and-weight-loss-friendly/photostory/92522085.cms