Při onemocnění štítné žlázy hraje jídelníček klíčovou roli. Tělo potřebuje podpořit správnými složkami

Onemocnění štítné žlázy trápí stále více lidí. Léčba je založená mimo jiné na farmakoterapii. Lidé, kteří se potýkají s tímto onemocněním, by měli dbát na vhodnou stravu. Je důležité vědět, které produkty se vyplatí zvolit při hypotyreóze a které při hypertyreóze.

Onemocnění štítné žlázy

Štítná žláza hraje důležitou roli. Produkuje hormony, které ovlivňují mimo jiné funkci nervového, trávicího a reprodukčního systému. Mezi nejčastější onemocnění štítné žlázy patří především uzlíky. Kromě nich existuje hypotyreóza, která je spojená s nedostatkem hormonů štítné žlázy, a hypertyreóza, která je zase charakterizovaná nadbytkem hormonů štítné žlázy. Stále více lidí se také potýká s Hashimotovou chorobou, což je chronický zánět štítné žlázy. Tato choroba vede ke zničení štítné žlázy a poklesu hormonů, které produkuje. Při léčbě štítné žlázy je důležitým faktorem strava a životní styl. Jestliže provedete změny v této oblasti, může to pomoci celkové léčbě. [1]

Doporučený článek:  Nakládaná rajčata jsou ideální chuťovkou do zimních dní. Proti silné imunitě nebude mít nachlazení šanci
Zdroj obrázku: Freepik

Doporučené potraviny pro hypotyreózu

Pokud trpíte hypotyreózou neboli nedostatkem hormonů, které jsou produkovány touto žlázou, znamená to, že se vám zpomalují veškeré metabolické procesy v těle. Pokud budete dodržovat správně vyváženou stravu, zabrání to v přibírání, zácpě a zvýší se vám energie. Při hypotyreóze je vhodné volit jako zdroj bílkovin libové maso, jako je kuřecí, krůtí a králičí. Je taky vhodné konzumovat mléko a mléčné výrobky, které mají nízký obsah tuku. V jídelníčku osob trpících hypotyreózou by se rozhodně měly objevit ryby. Ryby obsahují jód, selen a vitamín D. K vaření je lepší používat rostlinný a olivový olej. Při hypotyreóze je také důležité dostatečné množství vlákniny. Do jídelníčku je dobré zařadit i avokádo, vlašské ořechy, mandle a slunečnicová semínka. Vyřadit z jídelníčku byste měli máslo, bílé pečivo, rychlé občerstvení, slazené nápoje. Neměli byste konzumovat ani květák, zelí, kapustu a brokolici. [2]

Doporučený článek:  Červené maso je pro ženy nebezpečné. Zvyšuje riziko obávaného typu rakoviny

Účinná dieta při hypertyreóze

Při hypertyreóze nastává rychlý úbytek hmotnosti, který nepříznivě ovlivňuje celý organismus. Proto je vhodné, aby lidé s podváhou zvýšili svůj energetický příjem. Aby byla léčba úspěšná, je důležité dodržovat zdravou stravu a dodávat tělu správné složky, vitamíny a minerály. Především by se měl zvýšit příjem bílkovin, které by měly tvořit až 15 % energetické hodnoty. Kromě vlákniny by ve stravě neměly chybět tuky rostlinného původu, například avokádo, dýňová semínka, slunečnicová semínka a vlašské ořechy. Dále by se v jídelníčku měly objevit třešně, meruňky, broskve, rybíz, papriky, rajčata a mrkev. Tyto druhy jsou plné potřebných antioxidantů. Doplnění vápníku je taktéž klíčové. Ryby mají v jídelníčku své místo kvůli vitamínu D a omega-3 mastným kyselinám. Měli byste omezit sladké a slané pochutiny, rychlé občerstvení, silnou kávu a čaj. [2]

Zdroje:
[1] https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/disorders-of-the-thyroid
[2] https://www.btf-thyroid.org/thyroid-and-diet-factsheet
.

Doporučené články