Pikantní guláš na polský způsob: zázvor v zimě zahřeje, jablka dodají netradiční chuť

Jaké jídlo připravit do zásoby a během všedních dnů jen večer ohřívat? Guláš je naprosto ideální, protože chutná skoro každému, navíc se může podávat každý den s jinou přílohou. Rozhodně se tedy jedná o skvělou volbu, u které nikdo nemůže říci „Zase to samé?“. Tip na rodinnou večeři je od našich severních sousedů, polský guláš potěší zajímavou chutí s přídavkem zázvoru a jablek, navíc dokonale prohřeje v zimě.

Ingredience

Co budete na přípravu vepřového guláše na polský způsob potřebovat? Připravte si:

  • 750 g vepřové plece,
  • 1 balení gulášového koření,
  • 2 lžíce plnotučné hořčice,
  • 2 lžíce mouky,
  • 1 cibuli,
  • 3/4 litru zeleninového vývaru,
  • 2 bobkové listy,
  • několik kuliček černého pepře a nového koření,
  • 15 g čerstvého zázvoru,
  • 2 jablka,
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky,
  • rostlinný olej,
  • sůl a pepř na dochucení.
Doporučený článek:  Perníčky k Vánocům patří. Podle našeho receptu se určitě podaří
Zdroj obrázku: Freepik

Postup přípravy:

Nejprve se musí začít masem, které se naloží do marinády. Vepřové maso se omyje, osuší pomocí papírové utěrky a nakrájí na kostky. Vloží se do mísy a zasype se gulášovým kořením (paprika, sušená cibule, sušený česnek, mletý pepř, mletý kmín, majoránka), které se může zakoupit nebo připravit dle vlastních chuťových preferencí. Směs se promíchá a uloží do chladničky přes noc.

Druhý den si připravte hrnec, do kterého vlijte vývar, a dejte vařit, přidejte bobkový list, nové koření a pepř. Mezitím si oloupejte cibuli a zázvor a nakrájejte nadrobno. Do pánve vlijte olej a osmahněte cibuli dorůžova, poté přidejte do vývaru. Maso vyjměte z chladničky, poprašte moukou a v pánvi rozehřejte další olej (asi 4 lžíce), maso osmahněte. Následně přendejte do vývaru a na závěr přidejte zázvor.

Doporučený článek:  Tradiční holoubky ozvláštní vylepšená náplň a šafrán

Guláš vařte na mírném plameni do změknutí masa. Během vaření si připravte jablka, omyjte je a oloupejte, nakrájejte na plátky, které se přidají do guláše pár minut před dokončením. Dochuťte sójovou omáčkou a osolte a opepřete dle vlastního uvážení. Podávejte s čerstvým chlebem, s bramborami nebo s rýží. Po zchlazení lze guláš rozdělit do jednotlivých plastových nádob a zamrazit do zásoby.

Zdroj: https://polishfoodies.com/polish-beef-goulash-recipe/
.

Doporučené články