Pesticidy chrání ovoce a zeleninu, jíst je ale nikdo nechce. Několik metod je bezpečně smyje

Podle Světové zdravotnické organizace by každý člověk měl sníst až půl kilogramů čerstvé zeleniny nebo ovoce každý den. Ruku na srdce, kdo tohle dodržuje? Takových lidí je velmi málo, ale většina už si začíná uvědomovat, že jedině zdravým životním stylem můžeme dosáhnout dobrých výsledků a naše tělo bude fungovat správně. Stačí si jen vybrat ovoce a zeleninu, které nebudou ošetřeny chemickými látkami.

Jak odstranit pesticidy z ovoce?

Pesticidy jsou látky, které se používají k hubení škůdců. Je to ochrana rostlin, ale také zvířat nebo potravinářských výrobků. Bohužel obsahují látky, které nejsou vhodné pro lidské tělo, a jestli takové výrobky koupíte, budete je muset ještě před konzumací ošetřit, abyste do těla nezdravé látky nedostali. Jak se pesticidů snadno zbavit? Pesticidy mají karcinogenní a také neurotoxické vlastnosti, které vám mohou ublížit.

Doporučený článek:  Tradiční bigos lehce zkazí nahořklá chuť. Jídlo zachrání med, švestky nebo rozinky

Hromadí se nejen na ovoci a dalších produktech, ale mohou se udržovat také ve vzduchu nebo půdě. Všechno to vede ke znečištění ovzduší a také vody. Pesticidy se rozpouštějí, takže ovoce nebo zeleninu můžete snadno opláchnout pod vodou. Existují také další metody, jak se jich šetrně zbavit. Prvním způsobem je namočit je do roztoku vody z octem. Stačí několik minut a ovoce si můžete dát. Poté jen opláchněte pod vodou a je hotovo.

Zdroj obrázku: Freepik

Zkuste použít jedlou sodu

Jedlá soda je nepostradatelným pomocníkem nejen v kuchyni, ale v celé domácnosti. Její sílu můžete vyzkoušet právě na ovoci nebo zelenině z obchodu. Lžíci jedlé sody rozpusťte v litru vody a namočte do ní plody. Voda se zakalí, bude žlutá a mastný nános na hladině prozradí, že ovoce nebo zelenina byly skutečně nastříkány pesticidy.

Doporučený článek:  Stačí špetka do zelí a s nadýmáním bude konec. Užijte si oblíbené pokrmy bez starostí

Poté produkty opláchněte pod vodou a můžete je klidně sníst nebo je připravit k dalšímu zpracování. Tyto jednoduché metody z plodů odstraní až 95 % všech pesticidů a bakterií. Nejvíce se jich vyskytuje na jahodách, hroznech nebo třešních, co se týče zeleniny, pozor na rajčata, papriky nebo okurky.

Zdroj: https://www.consumerreports.org/pesticides-herbicides/easy-way-to-remove-pesticides-a3616455263/
.

Doporučené články