Obyčejný plevel přináší nečekaně cenné účinky. Řebříček vyléčí zánět, pampeliška zatočí s nachlazením

Řebříček a pampeliška jsou rostliny s tak bohatým množstvím aktivních sloučenin, že zařazovat je do skupiny plevele je hřích. Přesto to mnozí z nás dělají a připravují se tak o hodně prospěšných látek. Přitom rostou na každém kroku a přidat je do naší každodenní stravy je velmi jednoduché.

Nenápadné, a tak zdravé

Řebříček je vytrvalá rostlina z čeledi Asteraceae, která dosahuje výšky až osmdesáti centimetrů. Rozpoznat ji můžeme díky bílým nebo růžovým kvítkům, které rostou ve větší skupince. Zdobí louky a pustiny od června do září. Toto je také nejlepší čas na sklizeň. Sbírat se mohou květy nebo listy, které připomínají malé kapradiny. Řebříček je pokladna éterických olejů, organických kyselin, tříslovin, flavonoidů, cholinu a minerálů. Obsahuje také kyanogenní glykosid.

Součet těchto složek vytváří léčivé kouzlo řebříčku. Řebříček je skvělý při žaludečních vředech, plynatosti, zácpě, nadměrné střevní kontraktilitě, onemocnění jater, zánětu žaludku a střev, zánětu dásní, úst, hrdla. Dokáže pomoci i při atopické dermatitidě, špatném krevním oběhu, revmatismu a nedostatečné sekreci žluči. Bylina je skvělá na různé ženské problémy, jako je vaginální výtok, podráždění, svědění. Nejoblíbenější formou konzumace je určitě čaj. Na přípravu potřebujete 30 gramů. Nejlepší je pít šálek před jídlem.

Zdroj obrázku: Freepik

Sluníčková pampeliška

Mezi skvělé vlastnosti pampelišky patří fakt, že je celá jedlá. Doporučuje se ve stravě diabetiků, protože obsahuje inulin, který pomáhá regulovat metabolismus sacharidů v těle, prodlužuje a zpomaluje vstřebávání cukru a snižuje glykemický index konzumovaných jídel. Pampeliška stimuluje odstraňování toxinů z těla. Má močopudný účinek a podporuje vyluhování přebytečné vody ze tkání. Doporučuje se při dně, onemocnění ledvin a pro lidi, kteří bojují s nadváhou a obezitou. Podporuje imunitní systém.

Sirup i pampeliškový med se doporučují rekonvalescentům pro posílení těla vyčerpaného dlouhodobým onemocněním. Profylakticky stojí za to jej použít v sezóně zvýšeného výskytu virových onemocnění. Pampeliška zlepšuje metabolismus. Doporučuje se zejména při onemocnění jater. Extrakt z kořene pampelišky má protirakovinný účinek, doporučuje se při leukémii a lymfomech. Na jejím základě se mohou připravit léčivé sirupy a tinktury. Z květů můžete udělat víno nebo je sušit na čaj.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/yarrow-tea
.

Doporučené články