Oblíbené a zdravé jahody v sobě skrývají nebezpečí. Ohrožující alergie se může projevit kdykoli

Od poloviny května se všichni milovníci červených plodů začínají těšit na první samosběry a prodeje. Jahody jsou oblíbené u dětí i dospělých, konzumují se čerstvé, ale připravují se z nich současně delikátní dezerty, zmrzliny nebo smoothie. Jahody jsou zdravé, obsahují blahodárné látky pro lidský organismus, ale jsou to plody, které mohou také ublížit. Pro koho jsou jahody vhodné a kdo by je raději jíst vůbec neměl?

Jahody bohaté na vitamíny i draslík

Slaďounké plody červené barvy jsou až z 87 procent tvořené vodou, k tomu obsahují důležitou vlákninu. Jsou zdrojem cenných vitamínů, především céčka, které posiluje obranyschopnost, ale zároveň vitamínu K, skupiny B a provitamínu A. Kromě toho jsou malé plody zásobárnou minerálů, zejména draslíku, v menší míře zinku, hořčíku, síry, vápníku i netypických prvků, jako jsou bor, kobalt nebo molybden. Minerální látky posilují nervovou i svalovou soustavu. Výhodou je, že nehledě na jejich sladkost obsahují jen málo přírodních cukrů.

Doporučený článek:  Po padesátce je nejlepší čas pro změnu. Zrychlení metabolismu předejde nechtěnému přibírání
Zdroj obrázku: Freepik

Jahoda jako významný alergen

Jahody jsou zdravé, existuje však skupina lidí, která si je vychutnat nemůže. Jedná se o alergiky, kteří jsou na jahody citliví. Jahody mohou způsobovat trávicí obtíže nebo vyvolat kopřivku, v nejhorším případě až anafylaktický šok. Toto ovoce by si měli odpustit také lidé alergičtí na salicyláty, kterých obsahují plody hodně, konzumace pak vede ke střevním potížím, k alergické rýmě nebo k astmatickému záchvatu. Z těchto důvodů by se jich měly zříci i kojící ženy.

Doporučený článek:  Studené brambory mají nižší glykemický index a jsou vhodné i pro diabetiky

Nejsou pro pacienty se srdečními potížemi

Jahody, jak již bylo zmíněno, obsahují významné množství draslíku. To je důvod, proč toto ovoce není doporučované pro pacienty s předepsanými beta-blokátory, které korigují srdeční arytmii nebo vysoký krevní tlak. Jahody se doporučuje kupovat pouze u prověřených dodavatelů nebo na farmářských trzích, v opačných případech konzumenti riskují, že budou plody obsahovat chemikálie nebo pesticidy, které mohou rovněž způsobovat alergické reakce nebo vyrážky.

Zdroj: https://www.vinmec.com/en/news/health-news/nutrition/strawberry-allergy-symptoms-and-foods-to-avoid/
.

Doporučené články