Už vás někdy napadlo, že rutině balení svačiny do hliníkové fólie byste mohli věnovat více pozornosti? Každodenní pohodlí by totiž mohlo mít vážné zdravotní následky. Odborníci varují, že pokud tělo absorbuje příliš mnoho hliníku, může to vést k řadě závažných nemocí, včetně nebezpečné Alzheimerovy choroby. Proč alobal vyměnit za vhodnější obaly?
Raz dva hotové
Stačí namazat rohlík, housku nebo dva plátky chleba, vložit sýr, salám, rajče nebo list salátu, zabalit do alobalu a může se vyrazit. Na takto zabalené svačiny narazíme všude, ve školách, na pracovištích i na výletech. Do alobalu rádi balí tortilly nebo kebaby také prodejci, protože se jedná o efektivní a rychlé řešení, nadto udrží čerstvě připravené jídlo delší dobu teplé. Málokdo si v takové chvíli uvědomuje, že hliníková fólie může být zdraví škodlivá, protože obsahuje hliník.

Přílišné dávky aluminia škodí
Hliník patří mezi chemické prvky, které mohou ve větších koncentracích způsobovat zdravotní obtíže. Z těla se vylučuje močením, což je problematické pro nemocné s ledvinami. Hliník z alobalu může pronikat do zabalených potravin, do těla se tak mohou dostat ještě vyšší dávky, které zvyšují riziko rozvoje Alzheimerovy choroby nebo jiných závažných onemocnění. U některých potravin navíc dochází po kontaktu s hliníkovou fólií k chemické reakci, která vede k uvolňování většího množství hliníkových solí. [1,2]
Kyselé s hliníkem reaguje
Jedná se především o kyselé potraviny, které reagují s hliníkem a vytváří škodlivé prostředí. Z toho důvodu se nesmí balit do hliníkové fólie jablka, rajčata, citrusy nebo kysané výrobky. Vhodnější je použití svačinového papíru, který je zcela přírodní a ekologický. Taktéž se nedoporučuje balit do alobalu čerstvé kořeněné potraviny, pro něž jsou určeny speciální plastové krabičky s uzavíratelným víčkem. [1,2]
Zdroje: [1] https://www.iospress.com/news/human-exposure-to-aluminum-linked-to-familial-alzheimers-disease [2] https://www.healthline.com/health/alzheimers/aluminum-and-alzheimers