Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny, kterou je možné snadno pěstovat nejen na zahradě, ale i na balkoně nebo terase. Vlastnoručně vypěstovaná rajčata se mohou výrazně lišit chutí i vzhledem od těch zakoupených v obchodě. Jaký druh rajčat je nejlepší vybírat a které obsahují nejvíce vitaminů? Můžete si zvolit odrůdy ideální pro saláty, jiné se zase hodí pro výrobu kečupu nebo k sušení.
Jsou rajčata skutečně zelenina?
Pro mnohé byla rajčata ještě relativně nedávno ovocem, ale samozřejmě je to zelenina, kterou navíc najdete v každém obchodě. Jak je můžete využít nejen v české kuchyni? Hodí se do chlebíčků, salátů nebo míchaných vajec. Udělat z nich můžete také kečup, protlak nebo šťávu, kterou si pak můžete denně dopřávat. Rajčata jsou ideální zeleninou na vaření z jednoho hrnce.
Co všechno v rajčatech najdete? Je to hlavně lykopen. Stejně jako ve spoustě jiných druhů zeleniny také v rajčatech najdete vitaminy a minerály především v syrové formě. Vlivem vysoké teploty se jejich látky ztrácí. Výjimkou je lykopen, který z rajčat získáte právě tím, že je uvaříte, dusíte nebo opečete. Je to pigment, který má spoustu zdravotních výhod.

Jaké odrůdy rajčat si můžete koupit?
Lykopen naše tělo nejen potřebuje, ale navíc působí antibakteriálně nebo protizánětlivě. Chrání před rizikem vzniku různých nemocí. Vypěstovat si rajčata není nic složitého, zvládnete to pouze s pomocí internetu. Odrůd najdete neskutečné množství, některé rozpoznáte už pouhým okem. Lišit se ale budou i velikostí nebo chutí.
Červená rajčata v sobě mají mnohem více lykopenu než rajčata žlutá. Zelená obsahují chlorofyl, který je pro lidské tělo také velmi důležitý. Zelená jsou ale nejméně bohatá na vitaminy a minerály. Zvolit tak můžete cherry rajčata, malinová nebo ve tvaru papriky.
Zdroj: https://www.naturefresh.ca/types-of-tomatoes-guide/