Nejlepší lék na kašel najdete ve své kuchyni. Mrkvový sirup zachutná i dětem

Kašel je velmi nepříjemný, a to hlavně v případě, že se ho nemůžeme zbavit. V lékárně najdeme mnoho léků, které by nám s tím měly pomoci. V minulosti ale naše babičky nic takového neměly. Musely se spolehnout na přírodní zdroje a sloužil jim k tomu také mrkvový sirup, který můžete využít v boji s kašlem i infekcí horních cest dýchacích. Jak si ho připravit?

Mrkev je jedinečný lék proti kašli

Tato oranžová zelenina je úžasná do mnoha pokrmů, ale využít ji můžete také jako lék na nachlazení a příznaky chřipky. Mrkev obsahuje vitamín A, C a K, ale také mnoho minerálů. Všechny tyto látky podporují fungování imunitního systému. Navíc můžete využít mrkev také na podporu činnosti lymfocytů, které pomáhají během infekcí.

Doporučený článek:  Z jablečných slupek můžeme jednoduše vyrobit univerzální jablečný ocet

Proč byste měli pravidelně konzumovat mrkev?

Mrkev se skládá hlavně z vody. Zbývající složky tvoří sacharidy, bílkoviny, celulóza, vitamíny a minerály. Mezi důležité minerály patří draslík, sodík, fosfor, vápník, hořčík nebo zinek. Klíčové složky v mrkvi tvoří také kyselina listová, kumariny a pektiny. Všechny tyto složky jsou pro lidský organismus extrémně důležité. Proto byste mrkev ze svého jídelníčku neměli vynechávat.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na mrkvový sirup

Mrkvový sirup milovaly naše babičky a hodně ho používaly při nachlazení v podzimních a zimních měsících. Sirup můžete použít v případě, že vás bude trápit laryngeální infekce, bronchitida, nebo dokonce astma. Jeho výroba je velmi jednoduchá a hlavně levná. Potřebujete pouze 500 gramů mrkve, 2 lžičky mletého zázvoru, 3 lžíce medu a vodu.

Doporučený článek:  Cibulový sirup je zaručený lék na chřipku a nachlazení. Sladkou chuť si oblíbí i děti

Mrkev oškrábejte a vložte do hrnce s vodou tak, aby byla zelenina pod vodou. Mrkev uvařte na mírném ohni, dokud nebude měkká. Potom k ní přidejte zázvor. Vodu slijte, ale nevylévejte. Mrkev a zázvor rozmixujte. Do mrkvové vody přidejte med (až bude vlažná). Smíchejte vše dohromady, přeceďte přes gázu a skladujte v lednici maximálně po dobu 7 dnů. V případě infekce používejte 1 čajovou lžičku 3–5krát denně.

Zdroj: https://portugueserecipes.ca/recipe/1148/39/Carrot-Syrup-for-Cough-Flu-Colds-Recipe
.

Doporučené články