Nedostatek vitaminu C zpočátku nepoznáme. Přitom může vést k rozvoji Alzheimerovy choroby i ztrátě zubů

Nedostatek vitamínu C je diagnostikován jen zřídka, ačkoliv v minulosti se jednalo o velmi častý problém, který postihoval především námořníky, kteří neměli přístup k čerstvému ovoci a zelenině. Na vině je tedy především nevhodná strava. Vitamín C se ukládá především ve slinivce břišní a játrech, bohužel se většina vyloučí močí.

Proč je vitamín C tak důležitý?

Vitamín C podporuje imunitní systém. Podílí se na přeměně bílkovin, tuků a sacharidů, podporuje hojení ran, zpomaluje proces stárnutí pokožky, reguluje hladinu glukózy v krvi, zklidňuje alergické reakce a snižuje hladinu cholesterolu. Klesá díky němu riziko nachlazení, infekcí a mrtvice. Má ochranný účinek na cévy. Nedostatek vitamínu C vzniká v těle týdny a zpočátku je asymptomatický.

Doporučený článek:  Poklad našich zahrad: jablka nám dodají v každém období přesně to, co potřebujeme

Nejčastějšími příčinami jsou nevhodná strava, poruchy příjmu potravy, onemocnění ledvin, užívání léků, nadměrná fyzická aktivita, poruchy vstřebávání a chronický stres. Důležitá je pravidelná konzumace ovoce a zeleniny a v zimě užívání suplementů. Nedostatek vitamínu C se může projevit oslabením obranyschopnosti, bolestí svalů a kloubů, spavostí a slabostí, nedostatkem chuti k jídlu, krvácením z dásní a zhoršením stavu pokožky, vlasů a nehtů.

Zdroj obrázku: Freepik

Kurděje jsou závažné onemocnění

Onemocnění způsobené nedostatkem vitamínu C se nazývá kurděje. Mezi jejich příznaky patří únava, slabost, hematomy na kůži a bolesti svalů a kloubů. Mohou vést ke ztrátě zubů, protože kyselina askorbová podporuje dutinu ústní proti vzniku kazu. Zároveň je ale třeba hlídat množství, i nadbytek vitamínu může být pro tělo nepříznivý.

Doporučený článek:  Po padesátce je nejlepší čas pro změnu. Zrychlení metabolismu předejde nechtěnému přibírání

Nedostatek vitamínu C pociťuje i mozek, u kterého může dojít k poklesu kognitivních funkcí nebo rozvoji Alzheimerovy choroby. Vitamín C doplňujte pestrou stravou, především ovocem a zeleninou. Nachází se ve velkém množství v šípcích, jahodách, černém rybízu, paprice, bramborách, brokolici, růžičkové kapustě a petrželi.

Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-vitamin-c-deficiency
.

Doporučené články