Na okurky zapomeňte. Naložená cuketa je pochoutka, kterou si můžete dopřát během celé zimy

Během sezony většina lidí zavařuje různé druhy zeleniny, například okurky nebo papriky. Co ale vyzkoušet nové recepty, například s cuketou? Je to zelenina, které je v létě až nadbytek, a spousta lidí netuší, co s ní. Proto je vhodné si ji připravit do sklenic a její chuť si vychutnávat také po zbytek roku, kdy není tak snadno k dostání. Jaké recepty můžete vyzkoušet?

Marinovaná cuketa vás v zimě potěší

Cuketu si můžete připravit do sklenic a v zimě si ji pouze vychutnávat. Je to báječný způsob, jak tuto zeleninu zpracovat. K tomu můžete zvolit například sladkokyselý nálev, který se hodí skoro ke každé zelenině, nebo si vyrobit vlastní, například s kari. V takovém případě bude záležet pouze na vás, protože naloženou a marinovanou cuketu budete konzumovat hlavně vy s rodinou.

Doporučený článek:  Řepný sirup posílí imunitu. Připravit si ho můžeme snadno sami

Cuketu milují lidé po celém světě. Je tvořená převážně vodou, čímž zajistí hydrataci organismu. Obsahuje také spoustu vitaminů, například C, K nebo B1. Najdete v ní také draslík, železo nebo hořčík, a je tak pokladnicí živin, které naše tělo ocení zejména v období nemocí. Navíc je vhodná také pro diabetiky, neobsahuje cukr a můžete si ji připravit hned na několik způsobů. Cuketa zajistí lepší trávení a hodí se také do redukční diety.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si cuketu připravit na zimu?

Cuketu si můžete připravit na několik způsobů, jestli si ale chcete udělat zásoby na zimu, vyplatí se sáhnout po osvědčených receptech. Připravte si:

  • 1 kg cukety,
  • 3/4 l vody,
  • 3 lžíce soli,
  • lžíci cukru,
  • lžíci kyseliny citronové,
  • 10 stroužků česneku,
  • bobkový list,
  • celý pepř,
  • snítku kopru.
Doporučený článek:  Šťáva z kopřiv pročistí krev a zpevní pokožku. Doma připravená přinese nejlepší účinky

Cuketu je potřeba omýt a nakrájet na tenké plátky. Připravte si čisté sklenice, do kterých dejte kuličky pepře, také kopr a stroužky česneku. Vložte cuketu a poté se vrhněte na nálev. V hrnci dejte vařit vodu, přidejte sůl, cukr, kyselinu citronovou a bobkový list. Nálev nalijte do sklenic, které pevně zavíčkujte. Otočte víčkem dolů a nechte pasterizovat asi 15 minut. Cuketu si ale můžete připravit také v nálevu podle vlastní chuti. Přidat můžete kari nebo jiné koření, které ozvláštní chuť nakládané cukety.

Zdroj: https://homemadeandyummy.com/refrigerator-pickled-zucchini-recipe/
.

Doporučené články