Mrazák je neocenitelný pomocník. Některé produkty ale zkazí, kromě změny tvaru hrozí i nemoci

Co se stane s rajčaty, která se nechají zmrazit? Nebo s okurkami? Můžete to samozřejmě vyzkoušet, ale věřte, že budou na kaši. Zeleninové druhy, které se vyznačují vysokým obsahem vody, zamražením ztrácejí chuť a dramaticky mění konzistenci. Namísto tvrdých plodů vznikne hrudkovitá kaše nevalné chuti. Prodlužovat trvanlivost některých potravin se tak nevyplácí. O které potraviny jde? U kterých potravin hrozí dokonce zdravotní obtíže?

Ušetřit? Zamrazit!

Úspory jsou namístě a vzhledem k vysokým cenám a neustále rostoucí inflaci je zamrazování možností, jak prodloužit trvanlivost potravin a současně nevyhodit žádné zbytky. Nadto mražení umožňuje uchovávat nutriční hodnotu daných výrobků, proto si mrazáky pořizují především rodiny s dětmi. Ne všechny potraviny jsou však pro zamrazování vhodné, typicky se jedná o ty, které ztrácí vlivem chladu chuť, konzistenci nebo blahodárné látky. Zásadně se pak nesmí mrazit maso nebo ryby, které již jednou zmražené byly, protože může dojít k rozšíření nebezpečných bakterií. Jaké další potraviny se nehodí k mražení?

Doporučený článek:  Kuchařské nástroje: Jak správné kuchyňské náčiní může změnit hru v boji proti připalování
Zdroj obrázku: Freepik

1.    Mléčné výrobky

Mléčné výrobky mění chladem svou strukturu, proto by se neměly dávat do mrazáku výrobky, jako jsou jogurty, mléko, smetana nebo měkké sýry, zejména mozzarella a ricotta. U tvrdých sýrů je nutné počítat s tím, že se budou po rozmražení drolit vlivem vysušení.

2.    Zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody

Při mražení se voda mění na drobné ledové krystalky, což je problém především u zeleniny a ovoce, které obsahují větší množství vody. Při zamrazování totiž dochází k narušení buněčných membrán a ke změně chuti, textury i konzistence, což platí zejména pro okurky, rajčata, listové saláty, melouny, hroznové víno nebo citrusové plody. Právě u posledně jmenovaných se nedoporučuje mrazit ani čerstvě vymačkanou šťávu.

Doporučený článek:  Tradiční holoubky ozvláštní vylepšená náplň a šafrán

3.    Uvařené brambory, rýže a těstoviny

Strukturu po zamražení mění též potraviny s vyšším obsahem škrobu, jako jsou brambory, rýže nebo těstoviny. U brambor navíc dochází k rozvinutí nepříjemného zápachu po opětovném ohřátí.

4.    Vejce

Mrazit vejce? Rozhodně nesmí jít o vařená nebo smažená vajíčka, která by se stala po rozmražení zcela nepoživatelná. Pro uchování vajíček v mrazu je nutné oddělit bílky od žloutků a zamrazit je v oddělených nádobách, při uchovávání v celku by došlo k prasknutí skořápky.

Zdroj: https://www.thejakartapost.com/life/2019/06/03/foods-you-should-not-store-in-freezer.html
.

Doporučené články