Kapr ve formě řízků je tradičním pokrmem, který si vychutnáváme na Štědrý večer. Jestli nejste fanoušek kapra, můžete si zvolit i jiné možnosti pro štědrovečerní večeři. Všechny jsou stejně chutné. Záleží pouze na tom, na co máte přesně chuť. A také záleží na tom, jestli vůbec jíte maso nebo ne. Máte totiž i skvělé vegetariánské možnosti, které na svátečním stole potěší celou rodinu.
Jiné druhy ryb
Možná nemáte rádi tradičního kapra, ale ryby vám nevadí. V tom případě si můžete zvolit lososa, pstruha, candáte, mořského vlka nebo pražmu. Všechny ryby jsou velmi zdravé, chutné a můžete si je připravit pečené, grilované nebo dušené. Hlavně losos je velmi oblíbený a plný vitamínů a minerálů, hlavně omega-3 mastných kyselin. Navíc si ho můžete připravit na mnoho způsobů a pochutnat si na něm každý den trochu jinak. Anebo si zvolte exotické krevety či mušle.
Možnosti pro vegetariány a vegany
Pro vegetariány, vegany nebo jedince, kteří chtějí omezit množství masa ve svém jídelníčku, tady máme také bezmasé pokrmy. Tofu nebo tempeh je ideální opečený a může snadno nahradit rybu. Seitan si můžete ochutit podle svých preferencí a klidně může připomínat maso. Další možností je tradiční pečený květák nebo cizrnové karbanátky, kde použijete místo mletého masa rozmačkanou cizrnu. Květák je na přípravu rozhodně nejjednodušší a také bude připomínat tradiční řízek.
Řízky na všechny způsoby
A poslední možností jsou řízky jiného druhu. Hodně lidí na štědrovečerní stůl volí hlavně kuřecí nebo krůtí řízky, které jsou velmi jemné, rychlé a snadno vám nahradí tradičního kapra. Jestli chcete tmavší maso, zvolte vepřové nebo telecí řízky. Musíte jen počítat s tím, že budou trochu tužší. A některé rodiče vybírají na slavnostní večeři také pečené kachní nebo husí stehno. Tyto suroviny jsou české, klasické a snadno je seženete také z malých farem. Co si letos zvolíte na večeři vy?
Zdroj: https://thekitchencommunity.org/carp-substitutes/