Mise en place je základním principem pro rychlé a snadné vaření

Mise en place je kulinářský koncept, který můžeme doslova přeložit jako „vše na svém místě“. Jeho princip využívají profesionální kuchaři po celém světě a spočívá v důkladné přípravě všeho potřebného před samotným vařením a servírováním hotových jídel. Konceptem mise en place se může inspirovat každý a zlepšit tak své domácí vaření a posunout ho na novou úroveň.

Mise en place zlepší vaše domácí vaření

Mise en place předejde zbytečnému stresu v kuchyni. Díky dobré přípravě budete mít vše nezbytné po ruce a to vám usnadní práci a ušetří čas. Před začátkem vaření si pročtěte recept, rozplánujte si jednotlivé kroky a nachystejte si potřebné suroviny. Nezapomeňte ani na přípravu pracovního místa a dbejte na čistotu. Poté se můžete s přehledem pustit do vaření bez chaosu a zbytečného odbíhání.

Doporučený článek:  Rebarbora je zdravá, ale také jedovatá. Ne všechny části této zeleniny je radno jíst
Zdroj obrázku: Freepik

Vyvarujte se zbytečných chyb

Důkladná příprava je klíčem k pohodovému vaření nebo pečení. Tento krok především začínající kuchaři podceňují a pak zmatkují. I jednoduchý recept pak může zabrat o poznání více času a úsilí. Další častou chybou je nedostatek surovin. Před začátkem vaření je nutné zkontrolovat, že máme všechny potřebné ingredience, a případně je dokoupit. Na pracovní desce je vhodné mít všechny suroviny předem nachystané a naopak nepotřebné věci by měly být uklizené na svém místě. To zajistí přehled a prostor pro práci.

Doporučený článek:  Rozinková tinktura zahřeje a dodá energii. Výborně působí na vysoký tlak i cholesterol

Časové rozvržení je dalším důležitým bodem. Díky dobrému rozplánování jednotlivých kroků bude příprava jídel systematická a nic důležitého nevynecháme. Je dobré předem zvážit, kolik času je třeba si na jednotlivé kroky vyhradit a jak na sebe budou navazovat. To zajistí efektivní práci a minimum stresu.

Principy mise en place vnesou do kuchyně řád a zlepší vaše kulinářské dovednosti. Naučte se je aplikovat při každém vaření nebo pečení a užijte si radost z přípravy jídel.

Zdroj: https://www.escoffier.edu/blog/culinary-arts/what-is-mise-en-place-and-why-is-it-so-important-to-chefs/
.

Doporučené články