Milovníci zelí a masa si pošmáknou na tradičním polském bigosu. Nechte vyniknout všechny chutě

Bigos je polský pokrm, který se pravidelně servíruje na stoly u našich sousedů. A zatímco se může zdát, že se jedná o složitě připravované jídlo, rozhodně tomu tak není. Láká na silnou a intenzivní vůni, navíc výtečně chutná. Na co si dát u bigosu pozor, aby byl výsledek naprosto dokonalý a v hrnci nezbyl během chvilky ani drobeček?

Extáze pro milovníky zelí

Bigos je spojován s Polskem, ale v obměnách se objevuje také v Bělorusku nebo v Litvě. Masová směs se zelím se servíruje v různých úpravách a připravuje se podle rodinných receptů, ve kterých se mohou vyskytovat odlišné přísady. Pokaždé chutná jinak, ale základ je stejný. Zelí a maso je prostě báze, bez které by bigos vůbec nebyl. Dalšími důležitými složkami je koření, se kterým je třeba šetřit, aby intenzita nebyla příliš silná. Obdobně u soli je nutná obezřetnost, příliš slané maso a sůl v zelí můžou jídlo naprosto zkazit.

Zdroj obrázku: Freepik

Kysané zelí musí vonět

A jaké použít do bigosu zelí? Nejčastěji kuchaři používají kysané, které musí po otevření sklenice nebo sáčku vonět. Nesmí čpět po alkoholu nebo kvasnicích. V takových případech je totiž zelí zkažené a jeho konzumace může skončit otravou, bolestmi břicha nebo průjmy. Ideální je sáhnout po zelí z vlastních zásob nebo použít kysané zelí připravované u menších prověřených výrobců, tímto způsobem lze zajistit, že finální pokrm bude lahodný a nikdo po něm neutrpí žádnou újmu.

Doporučený článek:  Bramborový salát zkazí dvě suroviny. Vyzkoušejte raději náš osvědčený recept, pochutná si celá rodina

Chuť dodají houby, rozinky, med i červené víno

Tradiční bigos bývá dochucován mnoha různými přísadami, slanými i sladkými. Vždy je však nutné mít na zřeteli, že základem je zelí a jídlo musí mít zelnou chuť, kterou nepřebijí jiné ingredience. Přidávat se proto doporučuje jednotlivé přísady postupně a vždy ochutnávat, aby zelí bylo stále dominantním prvkem. Bigos se musí připravovat z kvalitních surovin a vařit dostatečně dlouhou dobu na mírném ohni. Rizikové je připálení, které může zcela znehodnotit připravované jídlo.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipe/138131/bigos-hunters-stew/
.

Doporučené články