Meloun osvěží a zažene chutě na sladké. I přes skvělé složení si ho nemohou dopřát všichni

Toto šťavnaté ovoce nás láká zejména v horkých dnech. Silná slupka ovoce způsobuje, že dužina bez ohledu na teplotu okolí zůstává příjemně chladná. I proto se stává toto ovoce ideálním osvěžením v létě. Existují však lidé, pro které meloun nebude tak prospěšný.

Nutriční vlastnosti

Meloun se skládá z více než 90 procent z vody. Obsahuje však také mnoho minerálů jako například vápník, hořčík, draslík a fosfor. Najdeme v něm také vitamín C, který má antioxidační vlastnosti, množství dalších antioxidantů, včetně vitamínu A, betakarotenu, luteinu a zeaxantinu. Meloun má příznivý vliv na orgán vidění čili na naše oči.

Doporučený článek:  Brambory mohou způsobit smrtelnou otravu. Někdy je lepší rovnou je vyhodit

Je to pokladnice prospěšných látek důležitých zejména pro těhotné ženy, a to kvůli vysokému obsahu kyseliny listové a množství vitamínů skupiny B, které určují správné fungování nervového systému a optimální fungování kognitivních schopností. Má nízký obsah kalorií, proto se doporučuje v dietě na hubnutí. Má však zanedbatelný obsah vlákniny a extrémně vysoký obsah jednoduchých cukrů. To jsou jeho hlavní nedostatky.

Zdroj obrázku: Freepik

Meloun ve stravě diabetika

Vysoký obsah cukrů v kombinaci s extrémně nízkým obsahem vlákniny je nejrychlejší cestou k ostrým skokům hladiny cukru v krvi. Nemusíte být lékař, abyste věděli, že takové vlastnosti při cukrovce řadí meloun na seznam zakázaných potravin. Až 83 procent cukrů obsažených v melounu jsou jednoduché cukry, které vedou k rychlému skoku glukózy v krvi a rovněž jeho prudkému poklesu.

Doporučený článek:  Zásuvka pod troubou má překvapivě praktické využití. Uložit sem plechy je chyba

Situace je dovršena zanedbatelným obsahem vlákniny, má pouhých 0,6 g na 100 gramů produktu. Syrová rostlinná vláknina pomáhá zmírňovat výkyvy cukru v krvi, to chrání slinivku břišní před situacemi, ve kterých je nucena okamžitě produkovat velké dávky inzulínu. Vláknina, ač to není živina, ale balastová látka, je rozhodující pro nerušený průběh metabolismu sacharidů. Bohužel v případě melounu je obsah jednoduchých cukrů a vlákniny nepříznivý pro lidi, kteří mají zhoršený metabolismus sacharidů.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/watermelon-side-effects
.

Doporučené články