Másláky pozdvihnou každé menu. Díky několika krokům budou skutečnou lahůdkou

Máslák je nejen jedlý, ale také velmi chutný a dokáže skvěle obohatit menu. I když se netěší až takové popularitě, má fantastické aroma a dokáže připomenout podzimní radosti. Zjistěte, jak v kuchyni využít jeho skvělých vlastností a co by se s těmito houbami nemělo dělat.

Jak vypadají másláky

V naší zemi jsou másláky považovány za běžný druh a rostou téměř všude s výjimkou horských oblastí. Nachází se v jehličnatých lesích. Máslák obecný je nejčastěji sbíraný houbaři a má rád společnost borovic. Másláky rostou až do pozdního podzimu. Pokud je však podzim dlouhý a relativně teplý, tyto exempláře lze sbírat ještě začátkem prosince.

Doporučený článek:  Mléko nejen k pití: je tajnou přísadou do kosmetiky i bezkonkurenčním čističem

Klobouk másláků dosahuje šířky až 15 centimetrů. Méně často se stává, že má nažloutlou, šedou barvu nebo olivové odstíny. Charakteristickým znakem houby je hladký a slizký povrch. Noha je zase světle žlutá – u mladých exemplářů si navíc všimneme krémového kroužku. Klobouk je pokrytý slizkou slupkou, ze které je odvozen i název houby.

Zdroj obrázku: Freepik

Čištění másláků

Při čištění másláků je třeba odstranit kluzkou část klobouku. Ta má hořkou pachuť s kyselými tóny. Slizká slupka je i obtížně stravitelná. U citlivých lidí může konzumace způsobit nepříjemné poruchy trávení, průjem a zvracení. Z tohoto důvodu se doporučuje je před zpracováním oloupat. Před čištěním si nasaďte jednorázové rukavice, to zabrání usazování lepkavého hlenu přímo na rukou.

Doporučený článek:  Kupovaný česnek se tomu domácímu nikdy nevyrovná. Vypěstovat jde i na malém parapetu

Sušení hub je po staletí známý způsob, jak zachovat jejich vlastnosti co nejdéle. Sušené poklady lesa se používají v mnoha jídlech, zejména ve slavnostních. Bohužel i přes skvělou chuť másláky nejsou vhodné k sušení. Dobrá zpráva je, že másláky můžete zamrazit. Není nutné je před zamražením blanšírovat, jak je to třeba u jiných druhů hub.

Zdroj: https://bonapeti.com/n-34370-Suillus
.

Doporučené články