Lišky dokonale doplní podzimní menu. Ideální jsou při dietě i ve vegetariánském jídelníčku

Liška obecná je běžná lesní houba, kterou si považují především gurmáni. Dá se připravit na mnoho způsobů a je nejen velmi chutná, ale i zdravá. Pokud nestihnete lišky zpracovat, dají se po uvaření dobře zamrazit. Jsou skvělým doplňkem k mnoha pokrmům, a i pokud je sami nestihneme nasbírat v lese, snadno je seženeme v obchodě.

Jak lišky poznáte?

Lišky mají charakteristicky žlutou barvu a jejich klobouček dosahuje v průměru 1 až 7 centimetrů. Za příznivých podmínek rostou do výšky 15 centimetrů. Klobouky jsou ploché, zespodu mají nálevkovitý tvar. Spodní okraj kloboučků je zvlněný, zatímco navrchu je hladký. Stonek má vždy stejnou barvu jako klobouk, zatímco dužina je světlejší než zbytek houby. Mladé houby mají jemnou chuť, ty starší jsou poněkud pepřové.

Doporučený článek:  Treska překvapí delikátní chutí, kterou nepohrdnou ani odpůrci ryb. Její přínos pro zdraví je výjimečný

Lišky patří k nejzdravějším druhům hub a lze je připravit bez předvaření. Jsou chutné a ceněné pro svou odolnost vůči dlouhému skladování. Je zajímavé, že v nich nenajdete jediného červíka, protože obsahují látku, která je odpuzuje. Složení lišek obsahuje také kyselinu trametonolinovou používanou při léčbě rakoviny a hepatitidy. V lidovém léčitelství se odpradávna využívaly jako lék proti parazitům.

Zdroj obrázku: Freepik

Obsahují spoustu vitamínů

Nelze opomenout skutečnost, že kloboučky lišek jsou skutečnou pokladnicí vitamínů. Najdeme v nich vitamín A, B1, B2, C, D, PP a E. Obsahují také poměrně dost minerálních látek, konkrétně železa, zinku, draslíku, jódu, síry, vápníku, mědi, manganu a fluoru. Asi 90 % lišek tvoří voda a zbývajících 10 % sestává z bílkovin, sacharidů a tuků.

Doporučený článek:  Až 90 procent lidí se potýká s nedostatkem vitamínu D. Kam nedosáhne slunce, pomůžou potraviny

Lišky jsou poměrně dietní, 100 gramů čerstvých lišek obsahuje pouhých 38 kalorií. Jedlé lišky jsou také skvělým zpestřením jídelníčku vegetariánů, a to díky obsahu bílkovin složených z exogenních aminokyselin. Stejně jako jiné houby jsou lišky zdrojem vlákniny, která je však těžce stravitelná, proto je lepší jíst je jen v menším množství.

Zdroj: https://www.olivenation.com/top-benefits-of-chanterelle-mushrooms
.

Doporučené články