Kysané vs. nakládané zelí: každé se připravuje jinak, jinak působí také na zdraví

Máte raději kysané, nebo nakládané zelí? Každé z nich se připravuje jiným způsobem a každé z nich také chutná úplně jinak. Poradíme vám, které z nich je zdravější, a vysvětlíme si, jak se každé z nich vyrábí. V obchodech najdete na policích obě varianty. Které z nich pro vás bude lepší na slavnostním i běžném stole?

Jak se vyrábí kysané zelí?

Tradiční kysané zelí potřebuje jen pár jednoduchých ingrediencí. Zelí musíte důkladně nakrouhat, bohatě osolit a potom vložit do tmavých sudů. Poslouží vám sudy z kameniny nebo velké sklenice. Tak začne proces kvašení. Tímto způsobem se zelí vyrábí po celé týdny. Čím déle se kvasí, tím lepší a intenzivnější bude mít chuť. Minimálně by tam mělo zelí zůstat po dobu dvou týdnů.

Doporučený článek:  „Nevím, proč nejsou, jejich přípravu nemám v popisu práce,“ odvětila pokladní na dotaz, proč nemá levné bedýnky

Jak se vyrábí nakládané zelí?

Proces při nakládání zelí je úplně jiný. Nakrájené a podrcené zelí se zalije octem a posype cukrem. Potom se přidá koření, kyselina askorbová, regulátor kyselosti, kyselina citronová nebo sorban draselný jako konzervant. Přidat se může také mrkev. Po smíchání všech ingrediencí se zelí ihned zabalí do sáčků nebo sklenic. Nedochází ke kvašení a kyselou chuť zelí získá díky octu.

Zdroj obrázku: Freepik

Které zelí je zdravější?

Kysané zelí se řadí mezi fermentovanou zeleninu. To znamená, že obsahuje mnoho zdravých složek. Těšit se můžete na vitamíny A, C, K a skupiny B, hořčík, draslík, železo, vápník a vlákninu. To znamená, že je velmi zdravé. Bakterie z kvašení mají také velmi pozitivní vliv na střevní flóru. Jestli si chcete vychutnat zelí s pořádnou dávkou zdraví, kysané zelí je pro to ideální.

Doporučený článek:  Žvýkání je zdravé! Pomůže po operaci, podpoří hubnutí, a dokonce oddálí porod

Na druhou stranu nakládané zelí také obsahuje prospěšné bakterie. Tato přírodní antibiotika podporují trávicí procesy a metabolismus. Naložené zelí je ideální pro všechny, kdo bojují se zácpou, vředy nebo žaludečními problémy. Každé z nich má svá pozitiva, ale musíte počítat s tím, že kysané zelí se konzervuje samo procesem kvašení. U nakládaného zelí se k tomu používají umělé konzervanty.

Zdroj: https://www.cookinglight.com/cooking-101/techniques/difference-between-fermenting-and-pickling
.

Doporučené články