Konzumace některých potravin může ohrozit zdraví vašeho srdce

Zdánlivě zdravé a výživné potraviny, o kterých se předpokládá, že prospívají zdraví, mohou mít opačný efekt. Mohou vést ke zvýšení cholesterolu a krevního tlaku či způsobovat ucpávání cév, pokud jsou konzumovány v nadměrném množství. Kardiolog by vám doporučil, abyste tyto produkty nejedli ani nepili.

Jaké potraviny zatěžují srdce?

Jsou to mastná jídla, rychlá občerstvení, sladké nápoje, sladkosti a instantní polévky. Velmi negativní vliv má také maso, které kupujeme ve velkoobchodech, protože obsahuje velké množství soli. Rovněž bychom měli omezit cukr, protože podporuje rozvoj cukrovky, která výrazně zatěžuje srdce. Nepřekvapí ani škodlivost smažení, narušuje metabolismus lipidů.

Doporučený článek:  Vánoční hodování se zdravím každoročně zamává. Problémy s tlakem jsou skrytou hrozbou

Tyto produkty vypadají jako zdravé, ale nejsou. Margarín – jak je to s ním? Můžete slyšet názory podporované zejména výrobci, že margarín snižuje cholesterol a příznivě působí na srdce. Není to ale zcela pravda. Některé margaríny obsahují palmový olej a ten je zdrojem nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu špatného cholesterolu.

Zdroj obrázku: Freepik

Potraviny, které jsou bez cukru

Nápoje bez cukru vůbec nejsou tak nevinné, jak se zdají být. Nápoje bez cukru zaplavují trh s potravinami a mají být dobrou náhradou slazené koly či energetických nápojů. Vědci varují, že sladidla v nápojích „zero“, „diet“ a „light“ přispívají k rozvoji cukrovky a obezity, přičemž obě zatěžují srdce. Riziko vysokého krevního tlaku zvyšuje také používání umělých sladidel, jako je aspartam nebo sukralóza.

Doporučený článek:  Ananas je vhodný do redukčního jídelníčku, v konzervované formě se nedoporučuje diabetikům

„Dietní tyčinky“ také nejsou dietní. Tyčinky s takzvaným dobrým složením se stále častěji objevují na pultech obchodů. Pro umocnění dojmu neškodnosti jsou jejich obaly často vyrobeny z recyklovaných materiálů a názvy se spojují se zdravím a dobrou formou. Bohužel jejich složení často říká něco úplně jiného. Výrobci nešetří sladidly, palmovým olejem a jinými škodlivými látkami pro zdraví.

Zdroj: https://www.webmd.com/heart-disease/ss/slideshow-foods-bad-heart, https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/food-groups/sugar-and-diabetes, https://health.clevelandclinic.org/how-does-salt-affect-heart-health, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943062/, https://www.healthline.com/health-news/eating-more-artificial-sweeteners-may-increase-risk-of-heart-disease, https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/guide-to-healthy-snacks
.

Doporučené články