Kondenzované mléko v sobě koncentruje prospěšné látky pro zdraví. Ale pouze jedna jeho varianta

Kondenzované mléko v tubách bylo kdysi skutečnou pochoutkou všech, kteří milují sladké. Krémové a velmi sladké dokázalo překonat i jiné oblíbené pamlsky. Do dnešního dne si ho mnoho z nás čas od času dopřeje. Takže je dobré, abyste věděli, co vůbec tato sladkost obsahuje. Můžete se ho dokonce naučit připravovat doma.

Jak se vyrábí kondenzované mléko

Také můžete tento produkt nalézt pod pojmem zahuštěné mléko. Získává se odpařováním části vody z kravského mléka. Tento proces probíhá při teplotě 55–60 stupňů Celsia a poslední fází je sterilizace výrobku s cílem prodloužit jeho trvanlivost. V důsledku toho se získá hustá pochoutka se smetanovou barvou a sametovou konzistencí. Při nakupování musíte být pozorní a přemýšlet o tom, na co potřebujete kondenzované mléko.

Doporučený článek:  Elixír mládí a zdraví si může dopřát každý. Málokdo tuší, jaký je granátové jablko zázrak

Základní variantou je neslazené kondenzované mléko obvykle balené v malých kartonech nebo plechovkách. Někteří lidé jej používají ke zlepšení chuti kávy nebo zahušťování polévek a omáček. Druhým populárním typem je slazené kondenzované mléko. Ve svém složení má velkou část cukru, což je důvod, proč se používá na koláče a jiné dezerty.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké vlastnosti má kondenzované mléko

Pokud hovoříme o neslazeném mléce, lze dospět k závěru, že má vlastnosti podobné kravskému mléku, ze kterého se vyrábí. Zajímavé je, že odpařováním vody se obsah živin akumuluje, hovoříme zejména o bílkovinách, vápníku, draslíku a vitamínu B2. Jsou to látky, o kterých je známo, že mají pozitivní vliv na srdce, imunitu, udržování silných kostí a lepší vidění. Je však třeba vzít v úvahu, že množství tuku se také zvyšuje, a proto se zvyšuje i kalorický obsah kondenzovaného mléka.

Doporučený článek:  Zdravá večeře je nejlepším zakončením dne. Nevěřte mýtům a dopřejte svému tělu to nejlepší

Bohužel v případě slazeného mléka jdou prospěšné vlastnosti do pozadí. Odhaduje se, že nejméně 44,5 procenta tohoto produktu je sacharóza. Takže by se nemělo nacházet v jídelníčku diabetiků. Kromě toho častá konzumace kondenzovaného slazeného mléka může narušit metabolické procesy, vést k prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi a podpořit nadváhu. Jeho přebytek také zhoršuje stav pokožky, může být příčinou nežádoucích pupínků a akné.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/sweetened-condensed-milk
.

Doporučené články