Klouby potřebují pořádnou výživu. Tyto potraviny zajistí bezbolestný pohyb do vysokého věku

Bolesti kloubů se nemusí týkat jenom starší generace. Může se jednat o zdravotní problém, který se objeví i u mladých lidí. Důvodů je řada a jeden z klíčových nelze opomíjet. Je to špatná životospráva, která se na kloubech negativně podepíše. Ať už je to jejich namáhání a přetěžování, nebo strava. Ta dokáže kloubům nejenom uškodit, ale dokáže jim také pomoci. Co jíst, abychom zdraví kloubů podpořili?

Želatina

Ideálním pokrmem, který prospěje lidským kloubům, je želatina. Nemáme ale na mysli různě průmyslově a chemicky vyráběné bonbony, ale myslíme metody domácí. Základem přípravy želatiny jsou vepřové nebo hovězí kosti a chrupavky. Stačí je vložit do hrnce, zalít vodou a vařit. Vzniklý vývar je základem pro tvorbu domácí želatiny – pro různé sulcy, huspeniny, tlačenky a další pokrmy, které dobře chutnají a kloubům dodají požadovaný kolagen.

Doporučený článek:  Káva podpoří zdraví jater. Nejvíce prospěšná je bez přidaného cukru a mléka

Sója

Sója je další potravinou, která má blahodárný vliv na zdraví kloubů. Obsahuje látky, které dokážou v těle stimulovat a podporovat tvorbu kolagenu, který je pro klouby nezbytný. A v jaké podobě sóju konzumovat? Poradí vám každý vegetarián. Hitem je sójové maso, tofu, existuje ale i sójová mouka nebo mléko, stejně jako lze sóju vyžít standardně jako klasickou luštěninu.

Zdroj obrázku: Freepik

Ovoce a zelenina

Už od dětských let se nám vštěpuje, že ovoce a zelenina musí být součástí zdravého jídelníčku. Žádný druh ale není univerzální, a tak pokud má jít o zdraví kloubů, je nejlepší sáhnout třeba po borůvkách nebo višních. Ze zeleniny přijde vhod lilek nebo paprika. Základem těchto potravin jsou bioflavonoidy chránící pojivové tkáně a kolagenová vlákna.

Doporučený článek:  Chia semínka lze zařadit do jídelníčku snadno. Tři lžičky denně posílí tělo proti všem neduhům

Ryby

Čerstvé a kvalitní ryby by měly být pravidelnou součástí našeho jídelníčku především pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Tyto prospěšné kyseliny dokážou skvěle podporovat zdraví kloubů, jelikož eliminují vznik možných zánětů, které s sebou nesou mnohdy nadměrnou bolestivost.

Zdroj: https://www.webmd.com/arthritis/features/joints-food
.

Doporučené články