Kapr není jediná možnost. Tyhle ryby jsou chutnější, zdravější a téměř bez kostí

Kapr se stal trvalou součástí štědrovečerní večeře. Po této rybě saháme během vánočních svátků nejčastěji. I když ho mnoho lidí miluje, je také spousta těch, kterým nechutná. Proto tito lidé většinou hledají alternativu. Existuje několik možností, co můžete připravit místo kapra. Řekneme si o osvědčených alternativách. Jsou nejen snadno dostupné, ale také vnášejí do svátečního menu závan čerstvého vzduchu a přinášejí novou, zajímavou chuť.

Pstruh je osvědčená alternativa

V obchodech a na tržištích můžete najít mnoho druhů ryb, které jsou mnohem univerzálnější než kapr. Tyto druhy ryb jsou oblíbené u dospělých i dětí, zejména proto, že obsahují mnohem méně kostí. Rozhodně stojí za to podívat se na pstruhy trochu pozorněji. Jsou první osvědčenou alternativou. Přestože se jedná o sladkovodní rybu, má mnohem méně kostí než kapr. Pstruží maso je jemné, křehké a mírně tučné. Je bohatým zdrojem minerálních prvků, jako je sodík, vápník, draslík, fosfor a hořčík. Mimo to obsahuje i vitamíny A, D a B. Pstruh je bohatý na bílkoviny a omega-3 kyseliny, a proto se doporučuje především těhotným ženám.

Doporučený článek:  Jak bezpečně poznáte čerstvé ryby při nákupu v obchodě?
Zdroj obrázku: Freepik

Halibut je jednoduchý na přípravu

Halibut se řadí k rybám, které obsahují nejvíce omega-3 mastných kyselin a zároveň jsou bohatým zdrojem bílkovin a vitamínu A. Má velmi málo kostí. Rozhodně je jednodušší na přípravu. Halibut má bílé šťavnaté maso s výraznou chutí. Proto je možné ho připravit hned několika možnými způsoby. Lze ho nachystat na pánvi, v troubě nebo o něco zdravěji v páře. Rybu osolte, opepřete a ochuťte malým množstvím citronové šťávy. To je vše, co potřebujete. Je však vhodné přidat i špetku bylinek. Vhodný je sušený tymián, rozmarýn, koriandr nebo oregano.

Doporučený článek:  Způsob pokládání přepážek na pokladní pás vyvolal diskuzi mezi nakupujícími i samotnými pokladními

Treska je nejméně kalorická ryba

Kapra můžete také nahradit treskou obecnou. Treska se řadí mezi nejméně kalorické ryby. Mimo to je bohatá na jód, selen a vitamín B12. Maso tresky má neutrální chuť a obsahuje málo kostí. Její příprava není složitá. Rybu jednoduše posypte solí a pepřem a pokapejte citronovou šťávou ještě předtím, než ji budete smažit, péct anebo připravovat v páře. Můžete také použít koření, které se hodí k rybám, například estragon, rozmarýn, kopr nebo petržel.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/11-best-fish-to-eat
.

Doporučené články